Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Po Dogville přišly Hodiny

Film Hodiny britského režiséra Stephena Daldryho se jen velmi těžko žánrově charakterizuje. Skoro by se dalo říct, že utváří žánr nový. Nejedná se ani o klasické melodrama, ani drama, jak se diváky snaží přesvědčit český distributor. Daldry spolu se scenáristou Davidem Harem vytvořili podle literární předlohy nezvyklou koláž tří osudů nešťastných žen v různých dobách, které spojuje pečlivá konstrukce metafor, odkazů a literárních aluzí k dílu jedné z nich – Virginie Woolfové. Přepjatě emocionální, přitom nijak zvlášť upřímné dílo je ukázkovým příkladem trendu, který v poslední době mění kinematografii: bohatá hollywoodská studia se spojují s nezávislými tvůrci.

Fotografie: Maminka prožívá neskutečnou samotu a já nechápu proč. Foto Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Maminka prožívá neskutečnou samotu a já nechápu proč. Foto Repro Respekt • Autor: Respekt

Film Hodiny britského režiséra Stephena Daldryho se jen velmi těžce žánrově charakterizuje. Skoro by se dalo říct, že utváří žánr nový. Nejedná se ani o klasické melodrama, ani drama, jak se diváky snaží přesvědčit český distributor. Daldry spolu se scenáristou Davidem Harem vytvořili podle literární předlohy nezvyklou koláž tří osudů nešťastných žen v různých dobách, které spojuje pečlivá konstrukce metafor, odkazů a literárních aluzí k dílu jedné z nich - Virginie Woolfové. Přepjatě emocionální, přitom nijak zvlášť upřímné dílo je ukázkovým příkladem trendu, který v poslední době mění kinematografii: bohatá hollywoodská studia se spojují s nezávislými tvůrci.

Koupíme si artfilm

Pod filmem Hodiny jsou společně podepsány dvě producentské korporace - hollywoodský Paramount a „nezávislý“ Miramax. Zatímco stejnojmenná knižní předloha Michaela Cunninghama vznikla jako pocta literárnímu stylu a životnímu osudu jedné z nejvýznamnějších spisovatelek dvacátého století, její filmová adaptace je spíše vykalkulovaná. Paramount dodal potřebné finance, distribuční síť a reklamní kampaň, Miramax zase kvalitní a prověřené tvůrce. Hodiny si tak získaly ve Spojených státech a v zemích západní Evropy patřičný ohlas, mnoho ocenění (mimo jiné Oscara pro herečku Nicole Kidmanovou). Symbióza, která stála u jejich zrodu, ale způsobila i rozpaky. Například redaktoři prestižního britského…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].