Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zelení si připlatí

Nejpozději se vstupem do Evropské unie skončí časy, kdy se lidem finančně vyplatí sáhnout po ekologicky šetrných výrobcích, jako je bionafta nebo recyklovaný papír. Před vstupem do bruselského klubu totiž musíme tyto věci přeřadit ze zvýhodněné sazby DPH 5 % do standardní, která dnes dosahuje 22 %, a ekologické zboží tak podraží o 17 %. Přesun už schválil parlament, prezident Václav Klaus však zákon vetoval a poslanci ho musí projednat znovu. I pokud by se podařilo horní sazbu snížit – o což se chce zasadit unionistka Hana Marvanová, ale její snaha nemá velkou šanci na úspěch – bude od příštího roku bionafta dražší než klasická nafta vyráběná z ropy a lidé ztratí motivaci ji kupovat.

S úsporami je konec

„Nyní je cena asi o deset procent nižší a při průměrném zdražení o 17 % přestane být konkurenceschopným palivem,“ řekl František Janů, generální ředitel Setuzy, pro MF Dnes. Setuza je jedním z největších zpracovatelů řepkového oleje, který je základní surovinou pro výrobu bionafty.

Dnes stojí ekologické palivo na čerpací stanici kolem 19 korun, což je asi o dvě koruny méně než běžná nafta. Motorista, který natankuje plnou nádrž bionafty do osobního auta, tak ušetří asi 90 korun. Pokud by DPH zůstalo na 22 %, stála by bionafta kolem 23 korun a plná nádrž by tak přišla naopak o 90 korun dráž než běžná nafta. Kromě nižší daně z přidané hodnoty sráží cenu ekologického paliva i nižší spotřební daň a dotace, kterými stát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].