Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Za jeden gram do vězení

Jeden gram hašiše je kostička, z níž se podle znalců dají připravit tři až šest cigaret. Takové množství měl v batohu Čech, který se před třemi měsíci vracel z putování po Indii. Při přestupu na moskevském letišti u něj drogu našli ruští celníci. Před čtrnácti dny byl 36letý Pavel Pavlíček po rychlém procesu odsouzen: v ruském vězení má strávit 19 měsíců.

Fotografie: Pavel Pavlíček si asi drahnou chvíli na ni nezahraje. Foto Archiv Pavla Pavlíčka • Autor: Respekt
Fotografie: Pavel Pavlíček si asi drahnou chvíli na ni nezahraje. Foto Archiv Pavla Pavlíčka • Autor: Respekt

Jeden gram hašiše je kostička, z níž se podle znalců dají připravit tři až šest cigaret. Takové množství měl v batohu Čech, který se před třemi měsíci vracel z putování po Indii. Při přestupu na moskevském letišti u něj drogu našli ruští celníci. Před čtrnácti dny byl 36letý Pavel Pavlíček po rychlém procesu odsouzen: v ruském vězení má strávit 19 měsíců.

Množství větší než velké

Pavel Pavlíček se živí v Praze jako obuvník, kdysi hrával se známou kapelou „Už jsme doma“. Se svou snoubenkou Jitkou Hadravovou byl od letošního ledna na dovolené v Indii. Začátkem jara se přítelkyně vrátila do Čech, Pavlíček však ještě chtěl navštívit známé město Varanasí, kam v té době mířili místní věřící vykonat posvátnou koupel v řece Ganga. Od jednoho Inda zde jako dárek dostal zmíněnou kostičku hašiše. Pak ještě měsíc cestoval po Himálaji a v dubnu si koupil letenku domů, s přestupem v Moskvě. Na dárek z Varanasí podle svých slov dávno zapomněl, při celní kontrole však u něj drogu vyčenichal služební pes a Pavlíček putoval rovnou do vazby.

Ruské protidrogové zákony jsou podstatně přísnější než ve státech západní Evropy i v České republice. Za „velké množství“ drogy hrozí trest v rozmezí tří až sedmi let vězení, přičemž u hašiše či marihuany je tímto velkým množstvím už desetina gramu. Pro srovnání: v České republice by podle tiskového mluvčího Generálního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].