Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Když se mi něco nezdá, nejedu

VLADIMÍR ŠPIDLA (52) pochází z Prahy. Vystudoval historii na Filozofické fakultě UK, pracoval jako dělník, archeolog a úředník. Před rokem 1989 nebyl členem žádné strany, po pádu komunismu spoluzakládal v jižních Čechách ČSSD. V roce 1996 byl poprvé zvolen poslancem, ve vládě Miloše Zemana byl vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí. Od dubna 2001 je předsedou ČSSD. Loni se po vítězných volbách stal premiérem. V. Špidla je podruhé ženatý, má čtyři děti. V těchto dnech patří k mediálně nejvyhledávanějším politikům.

Fotografie: Vladimír Špidla. Foto Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Vladimír Špidla. Foto Králík • Autor: Respekt

Rámeček

VLADIMÍR ŠPIDLA (52) pochází z Prahy. Vystudoval historii na Filozofické fakultě UK, pracoval jako dělník, archeolog a úředník. Před rokem 1989 nebyl členem žádné strany, po pádu komunismu spoluzakládal v jižních Čechách ČSSD. V roce 1996 byl poprvé zvolen poslancem, ve vládě Miloše Zemana byl vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí. Od dubna 2001 je předsedou ČSSD. Loni se po vítězných volbách stal premiérem. V. Špidla je podruhé ženatý, má čtyři děti. V těchto dnech patří k mediálně nejvyhledávanějším politikům.

Platí stále, že pokud ve sněmovně neprojde reforma veřejných financí, vy i vláda rezignujete?

Ano. Reforma je připravená, má hlavu a patu a je to vyvážený kompromis. A je tak důležitá, že si nedovedu představit, že by bylo možné nechat pak vše v jakési „poloutmě a polo-

usvětle“.

Návrh změn je velmi široký – od daní přes platy až třeba po stavební spoření a parlament může odmítnout jen některé části. Jak se vlastně pozná, že reforma neprošla?

Okamžik, ve kterém musím zvážit další setrvání vlády, nastane tehdy, pokud se nepodaří prosadit rozpočet, jaký reforma předpokládá, tedy postupné snižování schodků. To je velmi dobře měřitelná meta.

Ucházel byste se pak o sestavení nového kabinetu?

Taková věc závisí opravdu na mnoha okolnostech a nedá se to předvídat.

Otevřela se nová…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].