Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ciao amore, já jedu

Italský parlament nedávno schválil nová pravidla silničního provozu, která zavádí přísné sankce vůči nedisciplinovaným řidičům. Systém je věru prostý: každý obdrží ze zákona dvacet bodů a přestupky, ohodnocené podle závažnosti jedním až deseti body, se mu budou z kreditu ukrajovat. Kdo se dostane na nulu, přijde o průkaz a bude se muset odporoučet zpátky do autoškoly. V Itálii jde o převratnou novinku a místní tisk už hlásá, jak silnice na poloostrově čeká rychlý pokles dopravních nehod a autoškoly nárůst klientů. S fanfárami by se však ještě mělo počkat. Zákony v Itálii nechybí, jen se nedodržují.

Jak potvrzují některé průzkumy, obyvatelé Evropy považují za nejhorší řidiče na kontinentu právě Italy – jsou prý nepředvídatelní a neukáznění. Itálie je však téměř dva tisíce kilometrů dlouhý stát a zvyky se tu liší. Zatímco na severu se předpisy většinou dodržují, směrem dál na jih se stávají otázkou osobní interpretace. Má to výhodu – řidič neočekává, že ten druhý se bude chovat disciplinovaněji než on sám. I když má zelenou, koutkem oka se dívá, zda se mu někdo nechystá zkřížit cestu. Výsledkem je poměrně malá nehodovost ve městech, k vážným srážkám dochází téměř výhradně na mimoměstských silnicích a dálnicích.

Tato symbióza, která s sebou nese také toleranci a porozumění pro poklesky ostatních, má pár trhlin. Především stoupá počet skútrů, mopedů a motocyklů. Podle statistik jich ulicemi brázdí přes osm milionů. Řidič automobilu je tak obklopen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].