Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

BBC v maskáčích

Říká se, že historii píší vítězové. Jenže v posledních týdnech dějepis spojeneckého útoku na Irák diktují spíše poražení. Samozřejmě ne Husajn a jeho režimní opory, ale ti ve světě, kteří akci od začátku odsuzovali a činí tak dodnes. George W. Bush a Tony Blair jsou pod tlakem, aby se přinejmenším styděli za některá svá okrajová, ale – jak se ukazuje – přehnaná nebo lživá odůvodnění, proč jít do války. Věc vyvrcholila předminulý týden, když britský expert na zbraně hromadného ničení David Kelly spáchal sebevraždu. Právě slova tohoto znalce iráckých arzenálů, vyřčená před dvěma měsíci pro stanici BBC, posloužila k tomu, aby tlak na Bushe a Blaira zesílil.

Fotografie: Loď se naklonila, ale ne kvůli jednomu redaktorovi. Foto Getty Images/ News and Sport • Autor: Respekt
Fotografie: Loď se naklonila, ale ne kvůli jednomu redaktorovi. Foto Getty Images/ News and Sport • Autor: Respekt

Říká se, že historii píší vítězové. Jenže v posledních týdnech dějepis spojeneckého útoku na Irák diktují spíše poražení. Samozřejmě ne Husajn a jeho režimní opory, ale ti ve světě, kteří akci od začátku odsuzovali a činí tak dodnes. George W. Bush a Tony Blair jsou pod tlakem, aby se přinejmenším styděli za některá svá okrajová, ale – jak se ukazuje – přehnaná nebo lživá odůvodnění, proč jít do války. Věc vyvrcholila předminulý týden, když britský expert na zbraně hromadného ničení David Kelly spáchal sebevraždu. Právě slova tohoto znalce iráckých arzenálů, vyřčená před dvěma měsíci pro stanici BBC, posloužila k tomu, aby tlak na Bushe a Blaira zesílil. A to do té míry, až se zdá, jako by už nebylo důležité, že se svět stal bezpečnější a že více než dvacet milionů lidí nemusí žít ve strachu z krvelačného režimu.

Koření od Campbella

Vše začalo, když se Kelly koncem května sešel s redaktorem BBC Andrewem Gilliganem. Stanice pár dní poté zveřejnila výbušný příspěvek. S odvoláním na nejmenované experty v něm zaznělo, že londýnská vláda loni v září v objemné studii poskytnuté veřejnosti záměrně zveličila irácké hrozby, aby umlčela všechny, kdo měli o útoku na Bagdád pochybnosti. Konkrétně se měl o to postarat Blairův člověk pro styk s médii Alastair Campbell, který do dokumentu na poslední chvíli vsunul větičku, že je Irák schopen svými zbraněmi hromadného ničení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].