Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rok prázdnin za cizí peníze

S velkou slávou a velkolepým ohňostrojem za půl milionu korun otevřelo hlavní město Praha loni v červnu jako první český region své zastoupení v Bruselu a do jeho čela postavilo protřelého světoběžníka Zdeňka Wernera. Po roce přichází první vyúčtování. Nepočítáme-li 50 milionů na nákup a rekonstrukci budovy, stál provoz domu bezmála dvacet milionů korun. V jeho prostorách se kromě uvedeného ohňostroje spojeného s rautem za další milion konala už jen jedna akce – výstava povodňových fotografií letos v dubnu. Závěr, k němuž minulý týden dospěli ve své zprávě kontroloři z magistrátu, je jednoznačný: bruselské zastoupení Prahy zatím sloužilo jen k tomu, aby si v něm jeho zaměstnanci užívali velkolepou dovolenou za veřejné peníze.

S velkou slávou a velkolepým ohňostrojem za půl milionu korun otevřelo hlavní město Praha loni v červnu jako první český region své zastoupení v Bruselu a do jeho čela postavilo protřelého světoběžníka Zdeňka Wernera. Po roce přichází první vyúčtování. Nepočítáme-li 50 milionů na nákup a rekonstrukci budovy, stál provoz domu bezmála dvacet milionů korun. V jeho prostorách se kromě uvedeného ohňostroje spojeného s rautem za další milion konala už jen jedna akce – výstava povodňových fotografií letos v dubnu. Závěr, k němuž minulý týden dospěli ve své zprávě kontroloři z magistrátu, je jednoznačný: bruselské zastoupení Prahy zatím sloužilo jen k tomu, aby si v něm jeho zaměstnanci užívali velkolepou dovolenou za veřejné peníze.

S Prahou raději ne

Předposlední květnový pátek přijela do Bruselu nečekaná návštěva: čtveřice pražských zastupitelů a dva magistrátní kontroloři se vydali zjistit, co bruselská výspa pražskému magistrátu přinesla a co je pravdy na neoficiálních zprávách o její nečinnosti a neprůhledném hospodaření.

„Byli jsme šokováni nepořádkem, jaký tam byl. Válely se tam hromady nevyřízených papírů, pan Werner vůbec nevedl peněžní deník, na žádost o přehled akcí a činnosti nám jen ukazoval fotografie představitelů Bruselu, se kterými se setkal,“ popisuje šéf kontroly Jan Štrof (ČSSD). „Připadalo nám, že místo aby zastupoval zájmy Prahy, se staral jen o vlastní prezentaci,“ potvrzuje další členka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].