Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Nové srdce ze zkumavky

„Šance uzdravit nevyléčitelně nemocné se přiblížila. Už v nejbližších letech budou moci lékaři účinně pomáhat těm, jejichž život dnes ubíjí Parkinsonova či Alzheimerova choroba, cukrovka, následky úrazů nebo kteří prodělali těžký infarkt. Takové možnosti medicíně otevírají převratné úspěchy, jichž se podařilo vědcům dosáhnout při výzkumu kmenových buněk,“ informovaly minulý týden všechny české deníky své čtenáře.

Ačkoli je okurková sezona v plném proudu, nedá se říci, že by se tentokrát jednalo o superlativy nějak přehnané. Před medicínou se dnes díky pokroku ve výzkumu kmenových buněk opravdu otevírají dosud nevídané možnosti.

Co skrývá dřeň

Až donedávna si vědci kmenových buněk nijak zvlášť nevšímali. Vědělo se sice, že hrají důležitou roli při regeneraci organismů, experti však jejich možnosti nijak nepřeceňovali.Vycházeli totiž ze zkušenosti, že většina orgánů je schopná sebeobnovy jen do určité míry a u některých tkání – jako je srdeční sval, mozek či kloubní chrupavka – měli dokonce zato, že se neobnovují vůbec. To se však rázně změnilo, když vyšlo najevo, že například kostní dřeň se naopak regeneruje podstatně úspěšněji a rychleji, než se předpokládalo. Když v ní pak ještě byla objevena kmenová buňka schopná tvorby krve, byl obrat v přístupu k tomuto typu buněk dokonán. Lékaři začali zkoumat, do jaké míry lze využít jejich regeneračního potenciálu v medicíně, a záhy se tak na světě objevila nová metoda léčby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].