Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nechte si své euro

Komentátoři předních britských médií, pravicového listu The Times, levicového Guardianu a renomovaného týdeníku The Economist, mají jen výjimečně na věc stejný či jen velmi podobný názor. Rozdíly však padají, když se s nimi pustíte do řeči na téma euro a Británie: proti jsou všichni. Jak ujišťují, problém není na jejich ostrovech, ale na kontinentu. Británie prý bude čekat, dokud se Evropa nerozhoupe k reformám, které do eurozóny vrátí prosperitu.

Na tahu jsou oni

„Je velmi těžké najít ekonomické důvody pro přijetí eura,“ říká komentátor Timesů Michael Binyon. O názoru na společnou měnu se zmíní jen tak mimochodem, když popisuje politické boje mezi premiérem Tonym Blairem a jeho ministrem financí Gordonem Brownem. Ministerský předseda se o euro zasazuje, Brown naopak patří ke skeptikům. Podle průzkumu se libry nechce vzdát šest z deseti Britů.

Totéž návštěvník z kontinentu uslyší od šéfa ekonomické redakce Guardianu Larryho Elliotta: „Jsem proti. Britská ekonomika se od kontinentální Evropy výrazně liší. Náš hospodářský cyklus je jiný, jednotná měnová politika by zemi uškodila. Myslím, že referendum o euru nebude před volbami.“ Ve vlastní redakci je však v menšině. Když se šéfredaktor Guardianu rozhodoval, zda názor listu bude pro či proti společné měně, nechal hlasovat sedm svých komentátorů. Pět bylo pro, takže list přijetí eura podporuje, oba ekonomičtí komentátoři jsou však proti a věří, že kolegové se k jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].