Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Bylo to, jako když zajde slunce

Rámeček
Vlasta Šedá (na snímku s manželem a synem) je původní profesí učitelka v mateřské škole. Spolu s manželem vychovala syna Jiřího (dnes 27), který je postižen Downovým syndromem: díky jejich pomoci vystudoval tříletou praktickou školu, vyučil se pomocným kuchařem. Je aktivní sportovec, účastní se olympiád pro postižené, maluje obrázky a je autorem několika publikací (Český myšlení, Trochu něhy, Citlivost barevného slunce, Dominičiny pohádky). Absolvoval také kurz pro asistenty rané péče a se svou matkou založil v Hlinsku „Sdružení pro pomoc zdravotně postiženým dětem“. Od roku 1998 pracuje v Dětském centru v Novém Jičíně. Loni obdržel jako první mentálně postižený Cenu Olgy Havlové, určenou lidem s handicapem, kteří pomáhají ostatním.
Konec rámečku

Co to je vlastně Downův syndrom?
Vrozená mentální vada, kterou způsobuje přítomnost jednoho nadbytečného chromozomu. Lidé s Downovým syndromem bývali v minulosti považování za nevzdělatelné, bez jakékoli perspektivy. I dnes narážejí rodiče, kterým se takové dítě narodí, ve svém okolí na spoustu mýtů.

Rámeček

Vlasta Šedá (na snímku s manželem a synem) je původní profesí učitelka v mateřské škole. Spolu s manželem vychovala syna Jiřího (dnes 27), který je postižen Downovým syndromem: díky jejich pomoci vystudoval tříletou praktickou školu, vyučil se pomocným kuchařem. Je aktivní sportovec, účastní se olympiád pro postižené, maluje obrázky a je autorem několika publikací (Český myšlení, Trochu něhy, Citlivost barevného slunce, Dominičiny pohádky). Absolvoval také kurz pro asistenty rané péče a se svou matkou založil v Hlinsku „Sdružení pro pomoc zdravotně postiženým dětem“. Od roku 1998 pracuje v Dětském centru v Novém Jičíně. Loni obdržel jako první mentálně postižený Cenu Olgy Havlové, určenou lidem s handicapem, kteří pomáhají ostatním.

Konec rámečku

Co to je vlastně Downův syndrom?

Vrozená mentální vada, kterou způsobuje přítomnost jednoho nadbytečného chromozomu. Lidé s Downovým syndromem bývali v minulosti považování za nevzdělatelné, bez jakékoli perspektivy. I dnes narážejí rodiče, kterým se takové dítě narodí, ve svém okolí na spoustu mýtů.

Jaké jsou ty nejvytrvalejší?

Že z takového dítěte nic nebude, že nemá k ničemu dispozice, že se prostě musí nechat být, jak je. Není to pravda. I naši odborníci se už museli zamyslet nad tím, jestli jejich teze o nevzdělatelnosti dětí s Downovým syndromem jsou pravdivé. Protože například v případě mého syna najednou před nimi stojí kluk, který sjíždí řeky,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].