Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Vítáme vás, táhněte

Evropanů ubývá – a půjde-li to prý takhle dál, za chvíli nebude, kdo by nám vydělával na důchody. Toto varování se už několik let objevuje na titulních stránkách evropských novin. A ekonomové zároveň nabízejí jednoduchou léčbu: stačí otevřít hranice těm, kteří by se na budování západního blahobytu rádi podíleli. Tedy lidem z chudých zemí třetího světa. Jenže to má zádrhel. Evropané mají z nových přistěhovalců čím dál větší strach. A politik, který to nevnímá, hazarduje se svojí kariérou. Takže starý kontinent zavírá brány. Ukázkovým příkladem soupeřících trendů je vývoj v tradičně tolerantním a otevřeném Nizozemsku.

Fotografie: Spokojení cestující z linky Antily-Rotterdam: ekonomika je potřebuje. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Spokojení cestující z linky Antily-Rotterdam: ekonomika je potřebuje. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Evropanů ubývá – a půjde-li to prý takhle dál, za chvíli nebude, kdo by nám vydělával na důchody. Toto varování se už několik let objevuje na titulních stránkách evropských novin. A ekonomové zároveň nabízejí jednoduchou léčbu: stačí otevřít hranice těm, kteří by se na budování západního blahobytu rádi podíleli. Tedy lidem z chudých zemí třetího světa. Jenže to má zádrhel. Evropané mají z nových přistěhovalců čím dál větší strach. A politik, který to nevnímá, hazarduje se svojí kariérou. Takže starý kontinent zavírá brány. Ukázkovým příkladem soupeřících trendů je vývoj v tradičně tolerantním a otevřeném Nizozemsku.

Hádej, kdo chodí po ulici

Numidia Merielina sedí v kanceláři rotterdamské organizace Radar, která za peníze z městského rozpočtu chrání cizince před diskriminací. Před sebou na stole má otevřené desky s jedním ze svých případů. „Černošský mladík dobíhal na poslední chvíli vlak a naskočil bez lístku, který si chtěl koupit u průvodčího. Jenomže ten na něj zavolal kvůli černé jízdě policii. Banální věc, jež by se normálně odbyla domluvou, se v tomhle případě proměnila v zatčení. Zacházeli s ním jako s kriminálníkem. My se teď snažíme přesvědčit úřady, že šlo o nedorozumění,“ vypráví Numidia.

Tahle práce je pro ni mnohem víc než obživou. „I kvůli sobě samotné bych chtěla ukázat, že přistěhovalci nejsou tak špatní, jak si tady mnozí myslí.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].