Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jedna nula pro Železného

Fotografie: Ještě se v Senátu neohřál a už své kolegy pěkně prohání. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Ještě se v Senátu neohřál a už své kolegy pěkně prohání. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Ředitel TV Nova Vladimír Železný si může připsat první úspěch v politické funkci senátora. Podařilo se mu dosáhnout toho, že horní komora prodloužila debatu o jeho vydání do rukou policie. Ta Železného už dva roky stíhá za daňové podvody a poškozování věřitele a zakončení práce se teď postavila do cesty imunita. Senátoři až dosud většinou prohlašovali, že Železného samozřejmě spravedlnosti vydají, ale když došlo na lámání chleba, rozhodl se mandátní a imunitní výbor své rozhodnutí odložit – zatím o týden.

Postupujme obezřetně

Senát měl už na svém čtvrtečním zasedání rozhodnout o tom, zda zbaví imunity jednoho z nejvlivnějších mužů v zemi a vystaví ho tak možnému postihu za poškozování věřitele a krácení daní. Železný ovšem prozatím vyvázl. K věci se totiž zatím nevyjádřil mandátový a imunitní výbor, bez jehož výroku nemůže rozhodnout ani plénum. A jaký měli členové výboru ke svému mlčení důvod?

Na prvním místě se hovoří o zatoulané pozvánce na zasedání výboru. Ze Senátu odešla na ředitelovu trvalou adresu, Železný ale tvrdí, že ji do ruky nedostal. Takže na úterním jednání chyběl, což mu prý vzalo šanci dostatečně se obhájit. „Je to hloupost. Schválně se tomu jednání vyhýbá,“ komentuje ředitelův postup předseda senátního klubu lidovců Josef Kaňa, ale jiní senátoři a senátorky jsou opatrnější. „Nikdo mu neprokáže, že je to výmluva, takže jsme mu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].