Často hledáte, jak…
Obálka vydání 29/2003
29/2003 • 13.–20. 7. 2003

2003/29

Zahraničí

Z minulého týdne

Zbyněk Petráček, Josef Greš

Inkvizitor přiznal chybu

Daniel Kaiser

Korsika napůl

Ondřej Kovařík

Osa zla se točí už dlouho

Zbyněk Petráček

Za každým velkým útokem teroristů ve světě se dnes, přímo či nepřímo, hledá Al Kajda. Ve srovnání s jejími akty, neblaze známými od druhé poloviny 90. let a vrcholícími v tragédii z 11. září 2001, působí některé starší, leč rozsahem podobné, činy jako dílo solitérů. Přitom až po letech mravenčí práce vyšetřovatelů a zpravodajských služeb se u nich může prokázat výraznější provázanost s „osou zla“, než by se před desítkou let zdálo. V pátek si svět připomene deváté výročí výbuchu v Buenos Aires, kdy ve zničeném středisku tamní židovské komunity našlo smrt 85 lidí.

Teheránský režim u konce s dechem

František Šebej

Švédsko, země tří eur

Tereza Hořejšová

Budete mou prioritou

Teodor Marjanovič

Budete mou prioritou
Jedni Bushovi při jeho cestě po Africe tleskali, druzí mu spílali

Na počátku byl Usáma bin Ládin, dalo by se říct o cestě amerického prezidenta George W. Bushe do Afriky minulý týden. Nebýt útoků z 11. září 2001, vláda Spojených států by se dnes asi nesnažila tak vehementně deklarovat svou ochotu pomáhat chudým chaotickým zemím, jež se mohou – jako například Somálsko, Keňa, Tanzanie, Maroko nebo Malawi – stát útočištěm pro globální teroristické skupiny. Projevem této snahy je balík ve výši deseti miliard dolarů, jimiž chce Washington po dobu příštích tří let podporovat státy, jež učiní kroky směrem k demokracii.
Kromě toho však americký prezident často také mluvil o boji s AIDS a uvolnění obchodu. Ale hned zpočátku vtiskl své cestě ještě jinou pečeť.

Domov

Připomeňme si

Ondřej Kundra

Strážci ústavy odcházejí

Ondřej Kundra

Přepracujte svého poslance

Marek Švehla

Za normálních okolností by lékařka z Veselí nad Lužnicí Taťána Jirousová možná v tyto dny opouštěla vězení. Její šťastnou hvězdou byl ale poslanecký průkaz v kapse. Když dvanáctého prosince 2000 chvátala ráno svou oktavií do práce, jela po jedné z pražských ulic tak rychle, že dostala smyk a z přechodu pro chodce smetla sedmdesátiletou ženu. Ta naštěstí střet jako zázrakem přežila, i když s vážným zraněním, a policie začala komunistickou poslankyni stíhat za těžké ublížení na zdraví. Dlouho ale nestíhala. Vše skončilo po dvou měsících, kdy se případ Jirousové dostal na pořad jednání pléna Poslanecké sněmovny. „Nebylo to na přechodu, vyhýbala jsem se psovi a ta paní mi tam vběhla,“ tvrdila v rozporu s policejním protokolem poslankyně Jirousová svým kolegům. Jenom třetina z nich potom zvedla ruku pro odebrání poslanecké imunity a paní Jirousová tím má nadosmrti od policie pokoj.

Pícl Petry Buzkové

Hana Čápová

Nová vláda ještě ani nedostala důvěru poslanců, ale ministryně školství Petra Buzková už měla o své pravé ruce jasno. Z kanceláře rakovnického starosty se do křesla jejího prvního náměstka stěhoval Václav Pícl (42). Veřejnost ho znala především jako muže, jenž necelé dva roky předtím sprostě nadával městským strážníkům, kteří se ho odvážili napomenout při nočním opileckém vyvádění, a oháněl se přitom poslaneckou imunitou. Dokázal také zdatně shánět peníze ze státního rozpočtu na nejrůznější investice pro svůj volební obvod. Právě skandál kolem jedné z těchto staveb upozornil na fakt, že nový náměstek si s sebou do úřadu přivedl muže, který doma na rakovnické radnici vybíral od projektantů výpalné.

Kostelka reformuje, letci pláčí

Jaroslav Spurný

Evropská ústava? Neznám

Kateřina Šafaříková