Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Přepracujte svého poslance

Za normálních okolností by lékařka z Veselí nad Lužnicí Taťána Jirousová možná v tyto dny opouštěla vězení. Její šťastnou hvězdou byl ale poslanecký průkaz v kapse. Když dvanáctého prosince 2000 chvátala ráno svou oktavií do práce, jela po jedné z pražských ulic tak rychle, že dostala smyk a z přechodu pro chodce smetla sedmdesátiletou ženu. Ta naštěstí střet jako zázrakem přežila, i když s vážným zraněním, a policie začala komunistickou poslankyni stíhat za těžké ublížení na zdraví. Dlouho ale nestíhala. Vše skončilo po dvou měsících, kdy se případ Jirousové dostal na pořad jednání pléna Poslanecké sněmovny. „Nebylo to na přechodu, vyhýbala jsem se psovi a ta paní mi tam vběhla,“ tvrdila v rozporu s policejním protokolem poslankyně Jirousová svým kolegům. Jenom třetina z nich potom zvedla ruku pro odebrání poslanecké imunity a paní Jirousová tím má nadosmrti od policie pokoj.

Za normálních okolností by lékařka z Veselí nad Lužnicí Taťána Jirousová možná v tyto dny opouštěla vězení. Její šťastnou hvězdou byl ale poslanecký průkaz v kapse. Když dvanáctého prosince 2000 chvátala ráno svou oktavií do práce, jela po jedné z pražských ulic tak rychle, že dostala smyk a z přechodu pro chodce smetla sedmdesátiletou ženu. Ta naštěstí střet jako zázrakem přežila, i když s vážným zraněním, a policie začala komunistickou poslankyni stíhat za těžké ublížení na zdraví. Dlouho ale nestíhala. Vše skončilo po dvou měsících, kdy se případ Jirousové dostal na pořad jednání pléna Poslanecké sněmovny. „Nebylo to na přechodu, vyhýbala jsem se psovi a ta paní mi tam vběhla,“ tvrdila v rozporu s policejním protokolem poslankyně Jirousová svým kolegům. Jenom třetina z nich potom zvedla ruku pro odebrání poslanecké imunity a paní Jirousová tím má nadosmrti od policie pokoj. V žádné další zemi z pětadvacítky členů nebo téměř členů Evropské unie není něco podobného možné. A minulý týden čeští poslanci znovu už poněkolikáté rozhodli, že toto své nespravedlivé privilegium ponechají i nadále v platnosti.

Kužílek v ohrožení

Česká poslanecká imunita připomíná nekonečný příběh. Pro připomenutí: Pokud některý z poslanců nebo senátorů třeba ukradne peníze nebo přejede někoho autem, musí s policejním stíháním a spravedlivým potrestáním souhlasit jeho kolegové. Pokud se ale rozhodnou, že imunita platí, je trestní stíhání navždy vyloučené.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].