Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Druhá válka v Iráku

Boje v ulicích byly noční můrou vojenských odborníků před zahájením útoku na Irák v březnu tohoto roku. Mnozí malovali čerta na zeď, že Bagdád vejde do dějin jako „Saddámograd“. Válečná akce sice poté skončila mnohem rychleji, než se čekalo, jenže můry se začaly naplňovat nyní, dva měsíce po ukončení hlavních vojenských operací.

mobrazek_928.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_928.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Američané někdy nemají dostatečný cit pro místní zvyky. Foto Profimedia.cz/ Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Američané někdy nemají dostatečný cit pro místní zvyky. Foto Profimedia.cz/ Getty Images • Autor: Respekt

Boje v ulicích byly noční můrou vojenských odborníků před zahájením útoku na Irák v březnu tohoto roku. Mnozí malovali čerta na zeď, že Bagdád vejde do dějin jako „Saddámograd“. Válečná akce sice poté skončila mnohem rychleji, než se čekalo, jenže můry se začaly naplňovat nyní, dva měsíce po ukončení hlavních vojenských operací. Ne-uplyne den, aby nedorazila zpráva o ataku na spojenecké jednotky nebo o další sabotáži na energetická zařízení. Velitel spojeneckých sil v Iráku americký generál Ricardo Sanchez proto minulý čtvrtek prohlásil, že „jsme stále ve válce“. Ten den bylo při pěti různých incidentech zraněno dvacet jeho vojáků a jeden přišel o život. Celkem Američané od oficiálního ukončení války domů poslali už asi třicet rakví.

Washington ovšem říká, že incidenty nejeví známky nějaké centrální koordinace a že by je média vzhledem k celkově zdárné pacifikaci Iráku neměla přeceňovat. Podobný názor sdílí i Marek Štys z organizace Člověk v tísni, který se stará o humanitární projekty v obci Missan na jihu Iráku. „Není to lidové povstání. Pachateli těchto činů jsou zbylé struktury starého režimu nebo prostě lidé, kteří se mstí za to, že při amerických náletech o někoho přišli,“ podotýká Štys.

25 milionů odměny

Spojencům se dosud nepodařilo zadržet Saddáma Husajna a jeho dva syny. Takřka každý komentář na toto téma ve světovém tisku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].