Často hledáte, jak…
Obálka vydání 27/2003
27/2003 • 28. 6. – 5. 7. 2003

2003/27

Domov

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

Strach Franze Schwaba

Erik Tabery

Z kanceláře vicepremiéra Petra Mareše přišla překvapivá zvěst: v Česku žije téměř zapomenutá menšina a hlásí se o svá práva. Na 40 tisíc českých Němců, kterým se po válce vyhnul odsun a kteří pak za komunismu neodešli ze své domoviny dobrovolně, žádá stát, aby už konečně skoncoval s jejich nerovnoprávným postavením v zemi. Na starosti to má právě Petr Mareš. Když řekl novinám, že plánuje německé spoluobčany odškodnit, vyvolalo to u některých politiků protest. Prý jde o trojského koně, ve kterém se skrývá povinnost omluvy a satisfakce i všem vyhnaným obyvatelům Sudet.

Kdo jste, Andore Śándore

Jaroslav Spurný

Prvním a zatím jediným poradcem předsedy ODS a stínového premiéra Mirka Topolánka se stal odvolaný šéf vojenské rozvědky Andor Šándor (47). Proč ne, bývalí špioni či zpravodajci patřili po odchodu ze služby i mezi poradce takového Charlese de Gaulla nebo Tonyho Blaira. Šándor ale neodešel z rozvědky dobrovolně. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík jej loni v červenci propustil a zároveň na něj podal trestní oznámení za zneužití pravomoci. Na bezpečnostního poradce pro stínového premiéra nemá Šándor ani ideální minulost: v osmdesátých letech absolvoval jako mladý komunistický kádr zpravodajskou školu v Brně, která fungovala pod dohledem sovětské vojenské rozvědky.

Tři miliardy za hladovou zeď

Eliška Bártová

Těžký život s Rusáky

Erik Tabery, Jaroslav Pašmik

Inspektoři vnitra mohou jezdit opilí

Ondřej Kundra

Sto padesát tisíc korun na ruku a šest tisíc měsíčně až do odchodu do penze dostal kapitán inspekce ministerstva vnitra Antonín Boskovic za to, že způsobil dopravní nehodu v opilosti. Jak je to možné? Zařídil to Boskovicův nadřízený, ředitel inspekce Mikuláš Tomin. Přitom nedávno se v tisku nechal slyšet, že si „předsevzal, že učiním vše, co bude v mých silách a v možnostech inspekce pro potírání kriminality v řadách policistů. Považuji to za svůj jakýsi etický imperativ.“ Na svou nekompromisnost je údajně bez výhrady pyšný a platí prý zejména pro dopravní nehody: „Při požití alkoholu za volantem je na místě maximální přísnost.“

Komentáře

Box na cestě k lepšímu

Teodor Marjanovič

Ten byt už nechci

Erik Tabery

Hlad zkroťme hned

Teodor Marjanovič

Antikomunisté zvedají hlavy

Adam Drda

Lidé, kterým vadí shovívavý vztah české společnosti k předlistopadovému režimu a rostoucí vliv Komunistické strany Čech a Moravy, mohli mít minulý týden dobrý pocit hned z několika událostí. V úterý představily senátorka Jaroslava Moserová a ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Königsmarková ambiciózní projekt „Absurdity totality“, který si klade za cíl shromáždit svědectví a dokumenty, jež by prezentovaly nejmladší generaci každodenní ubohost a ničemnost tuzemského totalitního systému. Ve středu poslanci zamítli návrh KSČM na zrušení lustračních zákonů – nikoli těsně, jak se čekalo, ale slušnou většinou hlasů. Ve čtvrtek předal spisovatel Petr Placák a další umělci premiérovi Vladimíru Špidlovi petici „S komunisty se nemluví“, kterou za dva týdny podepsaly tisíce lidí. Jako by se Češi přece jen začali vzestupu KSČM obávat a probírali se z letargie. Zkušenost ale napovídá, že je dobré nejásat moc brzy.

Ve hvězdách

Erik Tabery

Reálpolitika míří pod Himálaj

Zbyněk Petráček

Je něco špatného na tom, když jediné dva miliardové státy planety, jež zahrnují třetinu celého lidstva, normalizují své vztahy? Jistěže nikoli. Jenom je třeba si uvědomit jeden rozdíl. Indie si právem nárokuje přízvisko největší demokracie na Zemi. Miliarda Indů se přes všechny těžkosti s chudobou a přežívající problémy kastovního systému těší vyspělé a pevné demokracii západního střihu. Naproti tomu Čína je v rámci této terminologie největší totalitou na Zemi. Miliarda a čtvrt Číňanů žije přes veškerý ekonomický boom posledních dekád v podmínkách tuhého komunismu. Právě to je třeba vzít v úvahu, čteme-li v novinách zprávu o první návštěvě indického premiéra v Číně po deseti letech.