Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Velký Brusel tě sleduje

mobrazek_883.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_883.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Ty snad nevíš, jaké zakřivění má mít eurobanán?! Foto Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Ty snad nevíš, jaké zakřivění má mít eurobanán?! Foto Repro Respekt • Autor: Respekt

Oslava stých narozenin George Orwella byla v Česku stylová. Kulaté výročí jednoho z nejvýznamnějších duchů minulého století si vzalo na starost Centrum pro ekonomiku a politiku, známé jako „myšlenkový tank“ ODS. A že ta dvouhodinovka bude stát za to, sliboval už seznam řečníků. Moderátor Václav Klaus si ke stolu pozval svého tajemníka Ladislava Jakla, publicistu Benjamina Kurase a politologa Zdeňka Zbořila, který má coby letitý donašeč Státní bezpečnosti s orwellovským světem bohaté zkušenosti.

Farma EU

V sále Národního domu na Vinohradech je narváno k prasknutí a vzhledem ke třicetistupňovému vedru za okny dovoluje Klaus přítomným pánům odložit kravaty a saka. Sám prezident se dnes bude držet spíše zpátky. Krátce pohovoří o tom, co pro něj za minulého režimu znamenala novela Farma zvířat (prý ji dokonce opisoval pro známé), a hned poté přejde do současnosti. „Když čteme nějaké absurdní vyhlášky EU, řekneme – to je orwellovský eurospeak,“ demonstruje na aktuálním příkladu, jak Orwellova terminologie pronikla do našeho slovníku. Kurz debaty je tedy jasný a kormidlo přebírá první řečník.

Politolog Zdeněk Zbořil už mnohokrát osvědčil, že dokáže vědecky pohovořit na jakékoli téma od milostných afér politiků po tajné plány Al-Kajdy, a nezklame ani dnes. Koneckonců, kdo jiný než on, který sedmnáct let coby agent politické policie sledoval své menší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].