Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nůž na irské bifteky

mobrazek_865.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_865.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Scappaticci, zedník z Belfastu. Repro RESPEKT • Autor: Respekt
Fotografie: Scappaticci, zedník z Belfastu. Repro RESPEKT • Autor: Respekt

Temný svět severoirského terorismu dostal v posledních měsících nový rozměr: začala diskuse o přípustnosti udavačství či dvojího agentství – podle toho, z které strany se čtenář těchto řádek na věc dívá. Minulou středu vypovídal před soudem v Dublinu David Rupert, americký obchodník, který se osm let pohyboval mezi teroristy, pracoval však pro americké a britské zpravodajské služby. Odhaleným britským agentem v užším vedení IRA má být také Freddie Scappaticci, zedník z Belfastu, jenže ten to naopak popírá. Minulý týden dosáhl Scappaticci toho, že mu belfastský soud povolil zahájit právní bitvu za očištění jeho jména od britských nařčení.

Nová totožnost

Rupertův příběh je jednodušší. Před soudem vypověděl, jak se mu Michael McKevitt, údajný vůdce odštěpenecké militantní organizace Pravá IRA, přiznal k autorství pumového útoku v severoirském Omaghu v srpnu 1998, který si vyžádal 29 obětí včetně ženy v sedmém měsíci těhotenství. Rupertovi zaplatila americká FBI a britská MI5 za jeho osmiletou práci přes jeden a čtvrt milionu dolarů. Soud s McKevittem, zadrženým před dvěma roky, se odehrává před třemi soudci a bez poroty. Rupertovi po skončení procesu úřady zaručí novou totožnost.

Zatímco v Dublinu soudce George Birmingham v Rupertovi vychvaluje „osobnost mimořádně odvážnou, která na sebe vzala obtížný úkol a zhostila se ho s velkou obratností“, v Británii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].