Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

SMS pro vraha

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu sledoval loni na podzim bulharský gang, který na severu Čech násilím nutil své krajanky k prostituci. Nasadil na mafiány také odposlech telefonů, který policisty přivedl k šokujícímu odhalení. Gang řídil Cvetomir Belčev, který si přitom v klidu čtvrtým rokem odpykával trest za vydírání a kuplířství v rýnovickém kriminále. Rozkazy a pokyny k „akcím“ uděloval pomocí mobilu, který mu půjčoval podplacený dozorce. To je jeden z příkladů, kterým zdůvodňuje vězeňská služba požadavek na zvýšení svých pravomocí. Chce mít právo používat odposlechy v celách, agenty anebo kontrolovat „podezřelé“ osoby, pohybující se v blízkosti věznice. Tedy stejné pravomoci, které měla před listopadem 1989 v kriminálech prostřednictvím tzv. Vězeňské agentury StB. Špidlova vláda požadavek vězeňské služby před deseti dny schválila.

mobrazek_819.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_819.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Kamery bachařům nestačí. Chtejí odposlechy a agenty. Foto Petr Kubín • Autor: Respekt
Fotografie: Kamery bachařům nestačí. Chtejí odposlechy a agenty. Foto Petr Kubín • Autor: Respekt

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu sledoval loni na podzim bulharský gang, který na severu Čech násilím nutil své krajanky k prostituci. Nasadil na mafiány také odposlech telefonů, který policisty přivedl k šokujícímu odhalení. Gang řídil Cvetomir Belčev, který si přitom v klidu čtvrtým rokem odpykával trest za vydírání a kuplířství v rýnovickém kriminále. Rozkazy a pokyny k „akcím“ uděloval pomocí mobilu, který mu půjčoval podplacený dozorce. To je jeden z příkladů, kterým zdůvodňuje vězeňská služba požadavek na zvýšení svých pravomocí. Chce mít právo používat odposlechy v celách, agenty anebo kontrolovat „podezřelé“ osoby, pohybující se v blízkosti věznice. Tedy stejné pravomoci, které měla před listopadem 1989 v kriminálech prostřednictvím tzv. Vězeňské agentury StB. Špidlova vláda požadavek vězeňské služby před deseti dny schválila.

Všechno řídí mafie

„Kriminalita ve vězeních se zvyšuje, vězeňská služba potřebuje mít moderní nástroje na její odhalení,“ říká ministr spravedlnosti Pavel Rychetský, který novelu zákona připravuje. „Počet vězňů sice klesl z více než dvaceti tisíc v roce 1998 na šestnáct tisíc dnes, ale na druhou stranu vzrůstá závažnost činů, za které byli ti lidé odsouzeni. Ve věznicích je minimálně pětina odsouzených za organizovaný zločin. Gangsteři a mafiáni, kteří jsou schopni ovládnout i věznice,“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].