Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Skalpel, ale rychle

„Cože, už zase?“ podiví se čtenář, když v novinách narazí na zprávy o dluzích nemocnic. Co chvíli se přece dozvídáme, že některá nemocnice se v nich topí. A víme také, jak to dopadne: stát jí jednoduše opět pomůže.

Jinou cestu ukazuje dnešní Slovensko. Tamní ministr zdravotnictví Rudolf Zajac hodlá prosadit, aby špatné nemocnice zkrachovaly a pojišťovny začaly pro své klienty nakupovat co nejkvalitnější služby za co nejnižší cenu. Možná ani v Čechách nezůstane vše při starém. Zprávy o rostoucích dluzích v kombinaci se slovenskými reformami by i tuzemské politiky mohly vyburcovat ke změně.

Hejtmani se bouří

Co se nyní stalo? Za prvé, krajští hejtmani vyčíslili dluhy osmi desítek nemocnic, které na začátku roku přebrali od státu, na bezmála šest miliard korun. Za druhé, Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla, že část ze záloh (více než 800 milionů korun), které všem zdejším sto třiceti špitálům poslala loni, bude chtít navzdory protestům ministryně zdravotnictví rychle zpátky.

První zpráva se může změnit v dobrou. Vyslovit nepříjemnou pravdu je důležité, pokud po ní bude následovat náprava: aby už nemocnice nové dluhy nedělaly. A také vzpoura naší největší zdravotní pojišťovny dává jiskřičku naděje. Zatím se chovala tak, jako by jejími klienty byli politici, kteří si to nechtějí rozházet s doktory. Úkol pojišťovny je ale jiný než jen vybírat peníze a sypat je do natažených rukou bez rozdílu – má se chovat, jak to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].