Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Praha není garáž

Deník MF Dnes se minulý týden rozzlobil na pražské komunální politiky: v centru metropole chybí tisíce parkovacích míst a v sedmi lokalitách, kde magistrát v minulosti sliboval postavit podzemní garáže, se ještě ani nekoplo do země. Mezi rozhořčenými šoféry, kteří v historickém jádru marně hledají skulinu pro svůj vůz, citoval deník i herečku Stellu Zázvorkovou, již prý parkovací stres dokonce přinutil přesedlat na taxíky. Občanské rozhořčení snad vysvětluje fakt, že právě minulý týden si Senát přes protesty památkářů prosadil stavbu podzemních garáží pro svou kancelář, zatímco volná stání pro voliče v centru stále nejsou. Přesto je potřeba říct: doufejme, že ani nikdy nebudou.

Už léta bylo znát, že v hlavním městě, ucpaném proudy aut, se žije čím dál tím hůř. Teprve loňské povodně ale přinesly přesvědčivou lekci: zákaz vjezdu do centra nikomu neublížil, naopak se tu najednou dalo volněji dýchat. Je zřejmé, že ve městě náruživých šoférů by prodloužení letního zákazu na dobu neurčitou znamenalo komunální politickou sebevraždu, z vyspělejšího světa se dá ovšem odkoukat recept na bezbolestný přerod. Dnes již učebnicová zkušenost dánské Kodaně říká, že stačí ročně ubrat 3 % parkovacích míst v srdci města a za dvacet let se tu prohání o dvě třetiny více cyklistů, osmdesát procent lidí chodí pěšky a na prázdných silnicích hrají kluci kopanou.

Nový pražský primátor Pavel Bém několikrát prohlásil, že uvažuje o zavedení mýtného pro vjezd do centra. Volání paní Stelly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].