Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kdo to zdramatizoval, toť otázka

První den letošního května přistál americký prezident George W. Bush na letadlové lodi Abraham Lincoln, aby prohlásil, že akce proti iráckému režimu úspěšně skončila. V Iráku však od začátku května zahynulo při neštěstích a v ozbrojených potyčkách 42 Američanů. Ale hlavně – prezident musí pořád čelit otázce, kde jsou zbraně hromadného ničení, kvůli nimž se válka vedla, a jestli jeho lidé účelově nezmanipulovali informace o iráckých arzenálech. Se stejným podezřením se potýká i hlavní Bushův spojenec, britský premiér Tony Blair.

USA se dosud nepodařilo v Iráku najít žádné skladiště zbraní hromadného ničení, přestože mohou zpovídat místní vědce bez hrozeb Husajnovy tajné policie. Dva nákladní vozy, které mohly být využity jako mobilní laboratoř pro výrobu biologických zbraní, představují slabou náplast. Únorové vystoupení ministra zahraničí Colina Powella v Radě bezpečnosti OSN, při němž přesvědčoval svět o iráckých hrozbách, dnes působí jako rétorické cvičení, jež nebylo postaveno na důkazech.

Závěry na objednávku

Zároveň se v USA rozproudila diskuse o tom, zda si vláda nepřizpůsobila informace CIA pro vlastní potřeby. V centru pozornosti je tajný dokument nazvaný Národní informační odhad, který loni na podzim shrnul vývody výzvědných služeb v jednu souhrnnou zprávu, jež byla dána k dispozici Bílému domu. Zpráva tvrdí, že Irák vlastní chemické a biologické zbraně a pokouší se obnovit program výroby jaderných zbraní. Nyní však vyšlo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].