Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vítejte v pohřebnictví

mobrazek_806.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_806.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: David Fischer - oddaný katolík a gay. Foto Archiv ČT • Autor: Respekt
Fotografie: David Fischer - oddaný katolík a gay. Foto Archiv ČT • Autor: Respekt

Myslíte si, že televizní seriály popisují podivné, uzavřené světy, už z principu odtržené od reality? Potom zřejmě nesledujete americký seriál s českým názvem Odpočívej v pokoji (v originále Six feet under), poslední dva měsíce vysílaný na druhém programu České televize. Americký režisér Alan Ball, autor scénáře oscarového filmu Americká krása, natočil na objednávku kanálu HBO dílo, které mění zažité představy o běžné televizní nudě na pokračování a v Česku navíc uvádí na obrazovku témata, na která běžný televizní konzument rozhodně není zvyklý.

O co jde? Děj se odehrává v dnešním Los Angeles, kde rodina Fischerových vlastní rodinný pohřební ústav. Otec Nathaniel má hned na začátku smrtelnou autonehodu a podnik přebírají jeho dva synové. David, velice slušný mladík, oddaný katolík, dokonce jáhen v nedalekém kostele. Především ale gay, který svou sexuální orientaci před rodinou a samozřejmě i církví tají. Dále jeho starší bratr Nate, do značné míry Davidův opak – volnomyšlenkář, který uteče od rodičů do Seattlu, pak se ale vrátí, na letišti má sexuální styk s inteligentní a přitažlivou Brendou, s níž vzápětí navazuje milostný vztah.

David a Nate mají sestru – gymnazistku Claire, kterou k smrti nudí škola včetně spolužáků, po nocích vysedává u chatu, různě mění své internetové identity, kouří marihuanu, čte stohy knih a podle svých drogových vizí maluje obrazy. A konečně starostlivá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].