Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Já jsem si drogy nevymyslel

mobrazek_779.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_779.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Jakub Chudomel. Foto Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Jakub Chudomel. Foto Králík • Autor: Respekt

JAKUB CHUDOMEL (nar. 1967 v Praze) byl odmalička problémové dítě: ve třinácti poprvé utekl z domova, ve čtrnácti letech začal brát drogy. Vystřídal řadu zaměstnání, tři roky strávil ve vězení, několikrát se neúspěšně léčil ze závislosti. Po čtrnácti letech se mu podařilo přestat. Začal studovat, pracoval v děčínském K-centru, v roce 2000 nastoupil jako sociální pracovník do občanského sdružení Nový prostor, které pomáhá lidem bez přístřeší. Pracuje v denním centru pro bezdomovce, letos v dubnu pomáhal organizovat mezinárodní konferenci o bezdomovství a výstavu designu pro bezdomovce ve Veletržním paláci. Spoluzakládal také nevládní organizaci Fórum uživatelů, která chce pomáhat aktivním i vyléčeným narkomanům v komunikaci s institucemi. Jakub Chudomel je ženatý, má dvě děti.

Ve Štýrském Hradci proběhne v rámci akce Evropské město kultury v červnu mistrovství světa ve fotbale bezdomovců. Je to od Štýrského Hradce odvaha? Bezdomovci nejsou sociální skupina, kterou si politici obvykle dovážejí do země…

Jsou to lidé jako my, jen mají problém. Vozit je někam tedy nemusí mít nutně cirkusový podtext – ani obava na jedné straně, ani pompa či medializace na straně druhé nejsou nutné. Spousta bezdomovců je schopna se ze svého problému vyškrábat. A každá příležitost, která jim může dodat špetku sebedůvěry, je fantastická.

Sto tisíc bez domova

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].