Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Tvrdíkovo sbohem

Přerušovaná rezignace ministra obrany připomíná frašku. Ale je to spíš tragédie. Důvodem Tvrdíkovy demise je totiž seškrtaný armádní rozpočet. Jinými slovy porušení slova daného spojencům.

Pošlete tam chemiky

Tvrdíkovým kotrmelcům se museli v Bruselu divit, ale více je bezpochyby zajímalo, že vláda chce snížit rozpočet ministerstva obrany o tři desetiny procenta HDP, ročně tedy asi o deset až dvanáct miliard. Když Česká republika vstupovala před čtyřmi lety do Aliance, slíbil prezident Václav Havel a stvrdila to vláda Miloše Zemana, že náš vojenský rozpočet neklesne pod 2,2 % HDP. Tento slib byl potvrzen Havlem loni na aliančním summitu. A nedodrželi jsme ho.

Nejde přitom o to, že by nás američtí váleční jestřábové nutili k horlivému zbrojení. Je v bytostném zájmu této země, jejíž suverenitou se teď před referendem politici tak rádi zaklínají, aby reformovala své nepoužitelné vojsko. Bývalý komunistický kolos sice během polistopadových let zeštíhlel, ale inteligentní, mobilní armáda schopná dostát závazkům vyplývajícím z Washingtonské smlouvy NATO to není ani náhodou. Ano, čeští vojáci jsou schopni spojencům pomoci a dokázali to během uplynulých let mnohokrát. Jenže do akcí jsou nasazovány stále ty samé jednotky. Nemocnice, protichemická jednotka, profesionální průzkumníci, jednotka rychlého nasazení. Tím to končí. Dnes máme asi dva tisíce vojáků, kteří dosahují úrovně západních spojenců, a kteří jsou stále dokola nasazováni do akce. K tomu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].