Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Spojenecká loď pluje dál

Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Rámeček

Nicholas Burns (47) je od předloňského srpna americkým velvyslancem v Severoatlantické alianci. Předtím působil čtyři roky ve funkci ambasadora USA v Řecku. V letech 1995 až 1997 byl mluvčím amerických ministrů zahraničí Warrena Christophera a Madeleine Albrightové. Mluví francouzsky, řecky a arabsky. Je ženatý a má tři dcery.

Ve svém projevu k zahraničnímu výboru amerického Senátu jste nedávno podotkl, že Severoatlantická aliance přežije bez trvalých následků krizi z letošního února, kdy tři členské státy odmítly poskytnout pomoc Turecku žádajícímu o posílení své obrany vzhledem k blížící se válce s Irákem. O co opíráte svůj spojenecký optimismus?

Vím, že velká většina členských zemí už nic podobného v budoucnu nechce zažít. Francie, Německo a Belgie se tehdy postavily proti ostatním šestnácti zemím. Musím říct, že Spojené státy jsou vděčné za podporu, které se jim dostalo od této většiny, k níž patřila i Česká republika.

Nad čarou ponoru

Co konkrétního jste od února v NATO udělali, abyste takovým rozporům do budoucna už zabránili?

Dvě věci. Před měsícem se Aliance vydala do Afghánistánu, aby tam převzala mírovou operaci. A před pár dny se NATO dohodlo, že vydatně podpoří polskou divizi rozmístěnou v Iráku. Oba kroky dokazují, že jsme jednotni a z nejhoršího se dostali. Nezapomínejte, že přes padesát let se Aliance soustředila jen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].