Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Moji nepřátelé

Justice má na italskou politiku podobný vliv jako žárovka při pokusech I. P. Pavlova. Jakmile se soudci přihlásí o slovo, a žárovka se tudíž rozsvítí, v parlamentu, tisku i v televizi se rozpoutá potyčka. Jak varoval předseda italské biskupské konference Camillo Ruini, věc zašla tak daleko, „že stupňování sporu mezi politikou a justicí by mohlo ohrozit základy demokracie v zemi“. Klíčovou osobností je opět premiér Silvio Berlusconi.

Žalář pro advokáta

Milánský soud dospěl po sedmi letech k dílčímu závěru ve spletitém procesu, v němž vedle několika dalších osob čelí Berlusconi a jeho bývalý advokát Cesare Previti obvinění z korumpování některých římských soudců. U soudu první instance byl Previti, dnes poslanec vládní strany Forza Italia, odsouzen k jedenácti letům vězení. Za mříže ale zatím nepůjde, proti rozsudku se odvolal.

Celý případ je jako obvykle velmi zašmodrchaný. V roce 1985 se státní holding IRI, jehož hlavním manažerem byl dnešní předseda Evropské komise Romano Prodi, rozhodl privatizovat potravinářský komplex SME. O něj se zajímal podnikatel a Berlusconiho rival Carlo De Benedetti. Cena za firmu byla mezi IRI a De Benedettim dohodnuta na 500 miliard lir (dnes 250 milionů eur). Část politického spektra, vedená socialistickým premiérem Bettinem Craxim, ale usoudila, že cena je příliš nízká. Craxi požádal svého přítele, televizního magnáta Berlusconiho, aby se do věci vložil, nabídl víc a pokusil se tak SME získat.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].