Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Klaus vybírá do Brna

Dva současní ústavní soudci, dva dlouholetí politici, jeden známý advokát. Tak vypadá první várka kandidátů do Ústavního soudu, kterou prezident Václav Klaus poslal ke schválení do Senátu. Dá se z ní už něco vyčíst?

Nejspíš toto: jaký prezident, takový Ústavní soud. Klaus při nástupu do funkce ohlásil, že ji „zcivilní“. Pokud tím myslel, že ji zbaví noblesy a přemění v běžný politický úřad, pak se mu to daří. V roce 2008, na konci jeho funkčního období, už jistě nikoho nenapadne, aby na Hradě hledal zastání, velkorysost a poslední pomoc v nouzi.

Částečné „zcivilnění“ čeká i Ústavní soud. V Havlově éře jeho jádro tvořili bývalí političtí vězni a exiloví právníci a tomu odpovídala i autorita soudu. Pokud Klausovy návrhy schválí Senát, soud bude mít zhruba takovou noblesu, jaké jsou schopni mazaní advokáti a přední politici.

Dva potvrzení

Začněme tedy s tou lepší částí prezidentových nominací. Václav Klaus v minulosti dával opakovaně najevo, že dosavadní Ústavní soud se mu nelíbí. Jeho členy prezentoval jako Havlovy vazaly a jejich verdikty očividně považoval za pokračování politiky jinými prostředky. Je tedy chvályhodné, že nakonec svou okázalou nechuť překonal a aspoň dva – Pavola Holländera a Vojena Güttlera – potvrdil na dalších deset let. Tito muži ztělesňují dvě různé kariéry. Pavol Holländer, jeden z mála bývalých komunistů na Ústavním soudu, patří mezi uznávané akademické teoretiky; Vojen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].