Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

A kde jsou vaše sliby

Bez větší pozornosti médií minulý týden v Senátu neprošel návrh na přímou volbu prezidenta. Pro deník Právo pak místopředseda vlády a zároveň senátor Pavel Rychetský prohlásil: „Není absolutně žádná šance ji prosadit. Většina Senátu bude vždy proti.“ Je ale třeba dodat, že i on pomohl k potopení zákona, protože se – stejně jako řada jeho stranických kolegů – zdržel hlasování. Richard Falbr, Ladislav Macák (oba ČSSD) a někteří lidovci byli dokonce proti. To je dosti překvapivé, vzhledem k tomu, že obě strany jsou součástí vládní koalice, která má tento bod ve vládním programu. V případě KDU-ČSL to byl dokonce jeden z hlavních předvolebních slibů.

Proti návrhu hlasovali i všichni občanští demokraté. Přitom ještě dnes v uších zní jejich plamenné volání po přímé volbě v čase, kdy ještě nebyla jistá dohoda s komunisty. Teď už je Václav Klaus na Pražském hradě, proč se tedy dál namáhat. ODS tím během několika měsíců prodělala další zásadní obrat. Nejdříve byla proti přímému hlasu obyvatel, pak pro a nyní se zřejmě vrátila do svých „konzistentních“ názorů.

Takže své sliby, že veřejnost dostane šanci rozhodnout o svém nejvyšším představiteli, politici celkem rychle hodili do koše. Jak občanům vysvětlil Richard Falbr, nepřímá volba se vlastně osvědčila, protože Václav Klaus „prezidentuje dobře a podle mého soudu bude prezidentem i v dalším volebním období“. Jestli to skutečně znamená konec pokusů o zavedení přímé volby,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].