Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Tajní šéfové balí kufry

Je to jednoznačně dobrá zpráva. Šéfové Bezpečnostní informační služby a Národního bezpečnostního úřadu – Jiří Růžek a Tomáš Kadlec – odcházejí ze svých funkcí. Oba během svého angažmá pošlapali důvěru v bezpečnostní složky této země, přičemž ani jeden z nich se do své funkce vůbec neměl dostat.

Kadlec i Růžek jsou svým způsobem relikty opoziční smlouvy, i když přímo na jejich křesla se proslulá smlouva o společném vládnutí Zemana s Klausem nevztahovala. Spíš šlo o to, že je tenkrát navzdory jejich skandálům nikdo nehnal k odpovědnosti. Teď ale balí kufry.

To, že se tak stalo až rok po nástupu nové vlády, může mít několik vysvětlení. Je jasné, že oba muži byli vzhledem ke svým pokleskům trvale ohroženi, a proto zřejmě věnovali adekvátní energii na shánění různých kompromitujících materiálů na svoji obranu. Jedna hypotéza například tvrdí, že Růžek věděl o Grossových telefonátech s lidmi odposlouchávanými BIS už dlouho a nechával si to pro případ nouze. V okamžiku, kdy ale o problému začaly psát noviny, ztratily jeho informace hodnotu, a Gross měl volné ruce. A proč s ním jde pryč i Kadlec, který je v zákulisí považován za Grossova chráněnce? Jeho odchod si prý prosadil premiér Špidla, jde zaslechnout v parlamentních kuloárech. Ve snaze zachovat si tvář vláda prohlašuje, že oba muži odcházejí na vlastní žádost. Problém je totiž v tom, že ty skutečně dobré důvody k vyhození obou ředitelů už kabinet propásl a s těmi dnešními se není co chlubit.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].