Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Špatné vysvědčení ze Švýcar

Fotografie: Zdroj: International Institute of Management Developments • Autor: Respekt
Fotografie: Zdroj: International Institute of Management Developments • Autor: Respekt

Ve světové konkurenci jsou nejlépe schopny obstát Spojené státy a Finsko. Ekonomové z přední švýcarské univerzity IMD už osmý rok publikují rozsáhlou studii, která analyzuje 59 zemí světa podle téměř tří stovek kritérií. Zkoumá celou řadu oblastí od ekonomiky přes podmínky pro podnikání až po životní prostředí či úroveň vzdělání. Vedoucí místa na žebříčku těch nejlepších obsazují země, které výrazně investují do lidí: do vzdělání, vědy a moderních technologií. Švýcarští vědci sestavují studii z výzkumů řady mezinárodních organizací od Světové banky, Mezinárodního měnového fondu po OSN. Zároveň dělají vlastní průzkumy v jednotlivých zemích.

Časy vzdělanců

Vědci z IMD upozorňují, že v ostré konkurenci nejlépe obstojí státy, kde má co nejvíce lidí kvalitní všeobecné vzdělání a velká část společnosti se může chlubit vysokoškolskými diplomy. Pro srovnání: ve Finsku má vysokoškolské vzdělání (včetně bakalářských titulů) téměř 60 % lidí, ve Spojených státech 40 %, průměr zemí Evropské unie je kolem 25 %, v Česku je to necelých 9 %. Podobně vycházíme při srovnání peněz, které dáváme na vědu a výzkum. Z mezinárodní soutěže proto nevycházíme jako příliš úspěšní. V žebříčku 29 hodnocených zemí do 20 milionů obyvatel se ocitáme až na 21. místě.

Ekonomové sepsali pro každou zemi vysvědčení silných a slabých stránek. Naší výhodou je, že máme otevřenou ekonomiku, cizinci mohou v Česku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].