Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Sólo pro Růžka a Kadlece

Fotografie: Kadlec (vlevo) a Růžek odcházejí: pozdě, ale přece. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Kadlec (vlevo) a Růžek odcházejí: pozdě, ale přece. Foto ČTK • Autor: Respekt

Za normálních okolností by ta zpráva zabírala novinové úvodníky, v konkurenci s pádem ředitele Novy však bylo v hlavních listech nutné otočit až na stranu čtyři. Uprostřed minulého týdne oznámili svůj odchod z funkce šéfové dvou stěžejních tajných služeb – ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek a šéf Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec. Oba jsou spjati s érou opoziční smlouvy, ale nejen tím byli značně problematickými osobami.

Růžek: lhář podnikatelem

V lednu 1995 se vracel zaměstnanec rozvědky Petr Vágner z mejdanu. Jeho favorit zastavila policejní hlídka. Vágner nafoukal 1,7 promile alkoholu v krvi a policisté mu sebrali řidičák. O měsíc později dostal Vágner průkaz zpět zásluhou protizákonné intervence tehdejšího šéfa Vojenského obranného zpravodajství – Jiřího Růžka. Růžek policistům lhal, že Vágner je jeho podřízený a že se právě vracel z akce, na níž z konspirativních důvodů musel vypít alkohol. Na lež se později přišlo a věc začala šetřit policie, nicméně úřady ji nechaly potichu vyšumět a zastavit.

Když měl ale Růžek po volbách 1998 povýšit na šéfa BIS, upozornil na celý případ reportér Novy Tomáš Smrček. Jenže jeho informace měly zcela opačný efekt, než je ve slušných zemích zvykem: Růžek funkci získal, zatímco Smrček čelil trestnímu stíhání a pak i soudu za „zveřejnění tajných dokumentů“ (ukázal na kameru dopis…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].