Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Potopili Železného

Ředitel televize Nova byl odvolán. Těchto pět slov znamená bez nadsázky mediální, ale především politickou revoluci. Vladimír Železný totiž bezpochyby výrazně formoval tuto zemi a během deseti let si s pomocí Novy dokázal vybudovat pozici jednoho z nejvlivnějších občanů. Ještě nedávno se zdálo, že jej nemůže nic ohrozit, pak ale Česko prohrálo kvůli Nově arbitráž, a musí proto zaplatit deset miliard korun. Minulý týden to potvrdil odvolací soud, a tak se akcionáři televize rozhodli ředitele odsunout. Je to ale definitivní konec Vladimíra Železného? A co se stane s Novou?

Úskokem na vrchol

Celá 90. léta se tady Vladimíru Železnému podnikalo skvěle, přesto – nebo právě proto – že se nikdy příliš nezdržoval takovými maličkostmi, jako je váha slova, slibu a cti. Začalo to už úskokem v souboji o licenci: zatímco jiní nabízeli komerční televize, Železný zaštítěn jmény několika špičkových intelektuálů nabídl náročné vzdělávací médium financované z čistých amerických peněz. S licencí v kapse poté oznámil, že nic než komerce samozřejmě dělat nejde. Za blahovolného souhlasu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání i politiků pak celá léta zneužíval TV Nova k lobbování a nátlaku pro své obchodní a politické záměry, manipuloval zpravodajství, a dokonce se mu podařilo s pomocí státu obrat o majetek svého amerického investora. Do kapsy mu tak spadla továrna na miliardy – a to vše bez jediného zásahu regulačních úřadů.

Zřejmě by tomu tak bylo i nadále, tedy pokud by spor zůstal jen uvnitř hranic České republiky. Tady mohl ovlivnit, koupit či zastrašit kdekoho, ale za hranice jeho vliv nesahal. A venku to postupně začalo praskat. Díky verdiktu arbitráže v Amsterodamu musel Železný vyplatit Američanům miliardu za porušení smlouvy. Česká republika pak prohrála ve Stockholmu další arbitráž vinící zdejší úřady, že neochránily investice Železného společníků a Novu Železnému ještě pomáhaly ukrást. Desetimiliardový trest za spoluvinu potvrdil minulý týden i švédský soud, ke kterému se Česko odvolalo.

Taková suma ztracená kvůli machinacím jediného – byť jakkoli vlivného – mogula se už nedá jen tak zamést pod koberec. Navíc se změnilo politické rozložení sil, takže spojenci v řadách ODS a ČSSD zůstali v menšině. Tím pádem došlo i na největší Železného oporu: Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, která byla před několika týdny odvolána. Vláda má už v nové radě většinu, kde rozhodně nepřevládají Železného obdivovatelé.

To došlo i společnosti PPF, která loni získala poloviční podíl na „novácké“ licenci. PPF si spočítala, že smyčka kolem výnosné televize se stahuje až příliš rychle. Vláda hovořila o odebrání licence za zneužívání obrazovky k politickým manipulacím a veřejnost se podle průzkumů na Železného zlobila, že ji svým kombinátorstvím připravil o deset miliard. Finančníci PPF si pak velmi jednoduše spočítali, že je výhodnější zbavit se Vladimíra Železného než přijít o licenci. A generální ředitel si zase musel rychle spočítat, že je pro něj výhodnější odejít v klidu, protože Nova bude pravděpodobně fungovat dále a rozhodně bude vstřícná k jeho osobě. A to ať už finančně nebo třeba reportážemi o jeho kauzách.

Přesto se zdá, že Vladimír Železný přichází o vše a že si za to může jen sám. Nejprve chtěl přechytračit Američany, a tak jim utekl s celou televizí. Ti jej ale brzy dostali do kleští mezinárodních žalob a nad Železným se rozprostřela hrozba miliardových pokut. Ze strachu, aby soud při jejich vymáhání neobstavil jeho zlatonosný dvoutřetinový podíl ve společnosti CET 21 držící licenci k Nově, převedl Železný většinu procent na věrné společníky. Tím dostal kus svého koláče z dosahu spravedlnosti, jenže zároveň ztratil svou největší zbraň – přímý vliv na televizi. K tomu ho policie obvinila ze spáchání řady trestných činů, například daňových podvodů. Dokonce si i chvíli pobyl ve vazbě. Do hry navíc vstoupila silná PPF, která za ředitele zaplatila soudem určenou miliardu odškodného Američanům. A pak přišel verdikt arbitráže, odvolání vstřícné Rady, diskuse o odebrání licence, volba nových radních a už nebylo co dodávat. Železný z Novy odchází jako velmi bohatý a možná dokonce stále vlivný muž, který však ztratil možnost své protějšky korumpovat a kterému velmi reálně hrozí kriminál za podvody.

Nejde jen o Železného

PPF si uvědomila, že vláda své tažení proti licenci postavila především na Železného zneužívání pořadu Volejte řediteli. Pokud tedy současného ředitele odstaví, bude všechno v pořádku. To není hloupá úvaha. „Očekáváme, že nesmyslné spojování televize Nova s arbitráží jednou provždy skončí. To byl také hlavní důvod, proč byl pan Železný ze své pozice odvolán,“ řekl minulý týden novinám Petr Dvořák z PPF. To by ale bylo příliš jednoduché. Vždyť rovnítko mezi Novou a ztracenými deseti miliardami z arbitráže je nabíledni. A co hlavně: přes všechnu Železného moc Nova nebyla a není pouze on. Při okradení Američanů mu pomohla řada lidí, kteří se potom podíleli i na lžích a politických manipulacích. Co bude s nimi? Budou postupně odvoláni a tiše „staženi“, nebo je nové okolnosti a změna objednávky pouze přistrká k větší objektivitě? I to by samozřejmě byl proti dosavadnímu nováckému stylu obrovský posun, ale upřímně řečeno: jak dlouho a jak vůbec může člověk věřit někomu, jehož hlavní předností byla po léta demonstrovaná dovednost být za peníze hluchý, slepý a němý, jak se to šéfovi a jeho politikům hodilo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 21/2003 pod titulkem Potopili Železného