Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Menem odešel z ringu

Třicet šest hodin dekadentního cirkusu: tak charakterizoval komentátor hlavního argentinského listu „La Nación“ dění v předpolí druhého kola místních prezidentských voleb, stanoveného původně na právě uplynulou neděli. Souboj mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty z prvního kola se totiž nekonal. Exprezident Carlos Menem, který s 24 % hlasů obsadil první místo mezi dvanácti zájemci o prezidentský stolec, se pouhých sto hodin před zahájením druhého kola vzdal kandidatury. Tím se jeho vyzývatel Nestor Kirchner automaticky stává novou hlavou Argentiny. Do úřadu nastoupí na konci tohoto týdne.

Rezignace Menema nepřišla úplně neočekávaně, ačkoli argentinské dějiny ještě nikdy nezaznamenaly ústup kandidáta s nejvyšším počtem hlasů v prvním kole. Menem, jenž vykonával funkci prezidenta v letech 1985–1999, dlouho ujišťoval své stoupence, že se boje nevzdá a že vítězství má jisté. Naposledy se takto zapřísahal na hlučné demonstraci svých přívrženců přímo v předvečer už naplánované rezignace. V průběhu posledních dvou týdnů ale různé průzkumy veřejného mínění ukazovaly, že Menem nemůže počítat s více než 25 % hlasů, zatímco jeho protivník Kirchner s 65 % i více. A nebylo tajemstvím, že se Menem za žádných okolností nemíní pasivně smířit s porážkou u uren.

Jeho kritici, mezi nimi například liberální ekonom Ricardo López Murphy, který jako prezidentský kandidát skončil na třetím místě, se o dezertérovi vyslovují nemilosrdně. Po tom, co za svého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].