Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

McEwan hledá dítě

Nenajdeme mnoho britských spisovatelů středního věku, jejichž románová tvorba by byla kompletně přeložena do češtiny. Výjimkou je Ian McEwan – autor bizarních a mnohdy šokujících příběhů, k nimž se čeští čtenáři dostali až po revoluci, ale rychle si je oblíbili. Před pár lety se dokonce zdálo, že čeští nakladatelé to s McEwanem už trochu přehánějí, vydávají vše bez ohledu na kvalitu, a přitom by spíše stálo za to poohlédnout se po jiných autorech současné literatury. Poslední dosud nepřeloženou knihu Dítě v pravý čas, kterou letos vydal Volvox Globator, by si ale čtenáři neměli nechat ujít – tento existenciální román patří bezpochyby k vrcholům spisovatelovy tvorby.

Předtucha zkázy

V Británii o sobě dal Ian McEwan (1948) rázně vědět na přelomu 70 a 80. let, kdy vydal dvě sbírky originálních povídek a také dva krátké romány Betonová zahrada a Cizinci ve městě. Prestižní kritický časopis Granta jej tehdy zařadil do svého prvního seznamu nejlepších současných britských spisovatelů – po bok Martina Amise, Grahama Swifta či Salmana Rushdieho. A právě díky pozdějšímu úspěchu všech těchto autorů získal seznam takovou reputaci, že se dodnes každých deset let vydává a nad jeho jmény živě diskutují literární periodika.

McEwanovy rané texty dokázaly čtenáře doslova uhranout silou jazykové výpovědi, bizarností námětů i pochmurnou atmosférou navozující temnou předtuchu zkázy, marnosti, zániku. V jednom z pozdějších esejů McEwan…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].