Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Setkání v Českorakousku

Nechybělo mnoho a Walter Wetzmüller (83) zaplatil za svoji návštěvu České republiky životem. Od svého domova v rakouském Gmündu se přitom nevzdálil ani kilometr – jen zašel na druhou stranu hranice do Českých Velenic posedět v restauraci. Tam jej ale stihla mozková příhoda, po níž se pan Wetzmüller uprostřed dne bezvládně zhroutil k zemi. A nastal problém. Lékařská pomoc je sice blízko obou stran hranice, vyřešit rakouskou mdlobu na české půdě ovšem není snadné. „Volali jsme místního doktora, ten ale bez vysvětlení odmítl přijet. Tak jsme telefonovali do Gmündu, ale tam nám v nemocnici řekli, že sanitka přijede jen k hraničnímu přechodu. Dál prostě nechtěli,“ vzpomíná servírka z restaurace, kde k události došlo. „Nevěděla jsem, co mám dělat. Ptala jsem se jich, jestli ho tam mám odnést na zádech.“ Nakonec přesně to udělal jeden z hostů restaurace.

Fotografie: Dráty jsou pryč, bariéry však zůstaly. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Dráty jsou pryč, bariéry však zůstaly. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Nechybělo mnoho a Walter Wetzmüller (83) zaplatil za svoji návštěvu České republiky životem. Od svého domova v rakouském Gmündu se přitom nevzdálil ani kilometr – jen zašel na druhou stranu hranice do Českých Velenic posedět v restauraci. Tam jej ale stihla mozková příhoda, po níž se pan Wetzmüller uprostřed dne bezvládně zhroutil k zemi. A nastal problém. Lékařská pomoc je sice blízko obou stran hranice, vyřešit rakouskou mdlobu na české půdě ovšem není snadné. „Volali jsme místního doktora, ten ale bez vysvětlení odmítl přijet. Tak jsme telefonovali do Gmündu, ale tam nám v nemocnici řekli, že sanitka přijede jen k hraničnímu přechodu. Dál prostě nechtěli,“ vzpomíná servírka z restaurace, kde k události došlo. „Nevěděla jsem, co mám dělat. Ptala jsem se jich, jestli ho tam mám odnést na zádech.“ Nakonec přesně to udělal jeden z hostů restaurace. Naložil bezvládné tělo pana Wetzmüllera do auta, odvezl je na hraniční přechod a tam přenesl do sanitky. Coby zásah v nejvyšší nouzi se to sice zdá trochu komplikované, ale jinak to na naší evropské hranici zatím nejde.

Vítej, rodino

Blíží se Češi do svého vysněného cíle – návratu do Evropy? Odpověď smluv, deklarací a politických schůzek zní už léta: ano. Železná opona zmizela ve šrotu, lidé cestují bez víz a napřesrok se země s největší pravděpodobností stane členem Evropské unie. Anabáze pacienta…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].