Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vánoce s ropou

Španělsko zažilo nezvykle rušné Vánoce. Na televizních obrazovkách se rozzářené tváře hlasatelek střídají se záběry postav v bílých kombinézách zapatlaných černým slizem. Rozvážná slova politiků se zase prolínají se skandováním demonstrantů v ulicích. Rybáři rezignovaně sdělují, že jsou na mizině, a opozice oznamuje, že je připravena převzít vládu v zemi. Listopadová havárie ropného tankeru Prestige nedaleko pobřeží Galicie, pasovaná na největší ekologickou katastrofu v západní Evropě, se pro španělskou vládu mění ve velký politický problém.

Co máme dělat?

Když tanker se 77 tisíci tunami topného oleje v polovině listopadu ztroskotal a náklad z něho začal vytékat, měly španělské úřady dvě možnosti. Za prvé nechat tanker u pobřeží a nebezpečnou látku přečerpat na jiné plavidlo. Politici ale zvolili druhou možnost – nepojízdnou loď napřed odtáhli na rozbouřené moře, tam se ale 240 km od pobřeží rozlomila a potopila. Z vraku teď vytéká každý den zhruba 125 tun paliva, které stoupá na hladinu a směřuje k pevnině. Páchnoucí lepkavá hmota již pokryla stovky pláží v Galicii, Kantabrii, Asturii a Baskicku, ohrožena je také Francie a Portugalsko.

Pokud se nepodaří unikání nákladu z vraku zastavit, nepřestane topný olej připlouvat k pobřeží dříve než v roce 2006. Problém je, že z tak velké hloubky – tři a půl kilometru – se dosud žádný vrak nevyzvedával. Ruská ponorka Kursk ležela ve 120 metrech pod hladinou moře. I kdyby se nějaký…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].