Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Prokurátor míří na Hrad

Fotografie: Kandidát Kříženecký: Chtěl jsem v životě něco dokázat. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Kandidát Kříženecký: Chtěl jsem v životě něco dokázat. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Předseda komunistické strany Miroslav Grebeníček označuje svého kandidáta na post hlavy českého státu Miroslava Kříženeckého jako “dáreček našim členům a sympatizantům”. A je to přesný titul: lepšího obhájce, než je advokát Kříženecký, by dnes čeští neostalinisté těžko hledali. “Volání po vyrovnání se s minulostí jsou kecy. Ti, kdo o něj usilují, jsou nasáklí hloupostí,” prohlašuje komunistický kandidát. A ještě v jednom má jasno: “Pokud bude Karel Srba opravdu pravomocně odsouzen a já budu prezidentem, dám mu milost,” vzkazuje do vězení jednomu ze svých mandantů obžalovanému z plánování vraždy.

Chtěl jsem něco dokázat

Ze současných kandidátů na prezidenta by si Miroslav Kříženecký asi nejvíce rozuměl s delegátem ČSSD Jaroslavem Burešem. Jejich předlistopadový příběh je totiž na vlas stejný. Aby mohli dělat kariéru, začali vědomě – “z pragmatických důvodů” – kolaborovat s totalitní mocí. Shodou okolností byli oba muži při vstupu do KSČ dokonce stejně staří – dvaatřicet let.

“Prostě jsem si jednou uvědomil, že když chci v životě něco dokázat, musím vstoupit do KSČ,” vzpomíná na své začátky Kříženecký. “Tak jsem tam vstoupil a to mi otevřelo dveře.” Rudou knížku dostal soudní čekatel Kříženecký v roce 1978 a krátce nato se opravdu vyšvihl: stal se budějovickým vojenským prokurátorem a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].