Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Pacient na kraji města

Fotografie: Tady jsem pánem já! Foto Pavel Jasanský • Autor: Respekt
Fotografie: Tady jsem pánem já! Foto Pavel Jasanský • Autor: Respekt

Následující příspěvky pocházejí z debaty, kterou čtenáři vedli nad komentářem Berte pacienty vážně Berte pacienty váženě (Respekt č. 12/2003). Do diskuse se lze zapojit na adrese www.respekt.cz.

Lékaři patřili i za starého režimu mezi vyšší kastu. Brali úplatky, chovali se povýšeně k pacientům a mnozí z nich byli na velmi nízké etické a morální úrovni. Ostatně podobné to bylo i u ostatních profesí v tomto státě. Lékaři prostě v tomto ohledu nebyli žádnou výjimkou, nejsou jí ani teď a pravděpodobně jí ještě také dlouho nebudou.

Důvodů je celá řada. Počínaje tím, že už samotný výběr adeptů na tuto profesi-poslání komunisté zatížili pěkným kádrováním – a opět: jako všechno ostatní. Na učitele šli také lidé, kteří k tomu neměli předpoklady, a dodnes učí. Lékaři jsou zkrátka vynikající, dobří, špatní i takoví, kteří měli dávno vlastnit zákaz činnosti v oboru. Náprava bude trvat dlouho a bude bolestná – pro lékaře i pro pacienty.

Osobně vidím jedinou cestu v rostoucím sebevědomí pacientů. Ve schopnosti umět se ozvat v případě nespokojenosti, nemít strach, nehrbit se a být rovnocenným hrdým partnerem. Dobrému lékaři to nebude vadit. Hovořím z vlastní zkušenosti. Dokud jsem trpěl některé poklesky lékařů, nedokázal jsem si vážit ani sám sebe, cítil jsem se ponížen a otráven.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].