Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nasadit sílu mělo smysl

Poprvé od neúspěšného mírového procesu, zahájeného v norském Oslu zhruba před deseti lety, se objevila šance na poctivě míněný dialog mezi izraelskými a palestinskými představiteli. Příčiny jsou dvě a úzce spolu souvisejí: americké vítězství v Iráku a neústupný odpor Izraele vůči palestinským atentátům. Obojí potvrdilo, že ustupovat diktátorům a teroristům je nejen morálně pochybené, ale i politicky neúčinné. Obojí navíc Palestincům a celému arabskému světu vyslalo signál, že končí doba, kdy se dalo vydírat terorismem. Dokladem nové reality je nástup abú Mázina do funkce premiéra palestinské samosprávy.

Fotografie: Možná i na březích Mrtvého moře platí, že potřebujeme holubice, aby nám ukázaly sen o novém světě, a jestřáby, aby ho uskutečnili. Foto Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Možná i na březích Mrtvého moře platí, že potřebujeme holubice, aby nám ukázaly sen o novém světě, a jestřáby, aby ho uskutečnili. Foto Karel Cudlín • Autor: Respekt

Poprvé od neúspěšného mírového procesu, zahájeného v norském Oslu zhruba před deseti lety, se objevila šance na poctivě míněný dialog mezi izraelskými a palestinskými představiteli. Příčiny jsou dvě a úzce spolu souvisejí: americké vítězství v Iráku a neústupný odpor Izraele vůči palestinským atentátům. Obojí potvrdilo, že ustupovat diktátorům a teroristům je nejen morálně pochybené, ale i politicky neúčinné. Obojí navíc Palestincům a celému arabskému světu vyslalo signál, že končí doba, kdy se dalo vydírat terorismem. Dokladem nové reality je nástup abú Mázina do funkce premiéra palestinské samosprávy.

Abú Mázin: žádný ideál

Popírač holocaustu a rigidní ideolog abú Mázin není žádným ideálním mírotvůrcem. Svou doktorskou práci z moskevské univerzity ze 70. let postavil na sovětské lži o „nacisticko-sionistickém“ spolčení ve světě: opakoval v ní tvrzení neonacistů a ultralevičáků, že Židé nafukují počty zavražděných při holocaustu. Dnes se abú Mázin zarytě odmítá bavit o klíčovém ústupku, jejž budou muset Palestinci nabídnout výměnou za území – aby přestali požadovat návrat svých uprchlíků do Izraele v jeho hranicích z doby před šestidenní válkou v roce 1967. Takový návrat by zásadně proměnil národnostní složení židovského státu: podle drtivé většiny izraelských Židů by vedl přímo k „demografické destrukci“.

Proti těmto výhradám stojí fakt, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].