Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Nejhledanějšími výrazy na českém internetu prý jsou „Harry Potter“, „Škoda“, „Britney Spears“, „Ford“ a „Helena Vondráčková“. Plyne to ze statistik portálu Centrum.cz. Prakticky všechny portály, netýká se to jen Centra, podobné statistiky zamlžují tím, že vytvářejí kategorie (citoval jsem výsledky kategorií Osobnosti a Auta), a dále tím, že dělají mravnostní i jinou cenzuru. (Že by se vážně čeští uživatelé nezajímali o sex a MP3?)

O něčem však i tyto zkreslené výsledky přece jen vypovídají. Pokud převažuje publikum, které poslouchá Britney Spears a Helenu Vondráčkovou a které si neumí najít stránky boleslavské Škodovky rychleji než pomocí vyhledávacího programu, pak to znamená, že na český internet vpadl – nic ve zlém, prosím! – průměrný televizní divák. Se svým vkusem, zájmy, ochotou přemýšlet. Jinými slovy: legenda o českém internetu jako doméně odborníků končí. Pro lidi z marketingu spotřebního zboží to je bezpochyby dobrá zpráva. A co pro nás ostatní?

•••

Bezdrátové připojení k internetu pomocí technologie WiFi je stále běžnější. I v České republice jsou už desítky „hot spotů“, tedy míst (zpravidla o průměru několika stovek metrů) pokrytých signálem. Letos na podzim se dostanou na trh první mobilní telefony, které si budou s WiFi rozumět. Potřebujete mít v mobilním telefonu WiFi kartu? To není správně položená otázka. Ať potřebujete, nebo ne, budete…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].