Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Sekulární to teprve bude

Fotografie: Atatürk to možná trochu přehnal. Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt
Fotografie: Atatürk to možná trochu přehnal. Foto Corbis Sygma • Autor: Respekt

Může šátek na hlavě jedné ženy otřást sedmdesátimilionovým státem? Pro kladnou odpověď si lze zajet do hlavního města Turecka. Když vloni v listopadu odlétal turecký prezident na pražský summit NATO, přišel se s ním podle protokolu rozloučit na letiště druhý muž státní hierarchie – předseda parlamentu. Běžná, formální událost, tentokrát byl ale salonek na letišti v Ankaře plný novinářů. Manželka nového šéfa parlamentu totiž neudělala nic jiného, než co činí běžně každý den. Před cestou na letiště si na hlavu uvázala šátek. I tahle maličkost stačila k tomu, aby bylo poprvé po osmdesáti letech prolomeno jedno z největších tureckých tabu – zákaz nošení šátku na státních akcích.

Zmíněná scéna je uváděna jako důkaz, že se Turecko mění. Největšímu asijskému spojenci Ameriky a čekateli na vstup do Evropské unie vládnou už půl roku islamisté.

Na čtvrtý pokus do vlády

Každého, kdo do dnešního Turecka přijíždí s obavami, musí překvapit, jak evropsky tato země vyhlíží. Podstatná část oblečení, které dnes nosí mládež na Západě, se šije v Turecku a patrné je to i na stylu turecké mládeže. Na ulicích převažují moderně oblečení lidé, v podstatě stejní jako v kterékoli západní evropské zemi. Také televize vysílá běžnou skladbu pořadů včetně erotické zábavy, přímo na ulici jsou ke koupi pornografické časopisy, běžně se prodává alkohol.

V každém tureckém městě návštěvník…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].