Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Sbohem, Šumavo

Fotografie: Zásahy lidí vyřadily Šumavu z evropských parků. Změna je ale zatím daleko. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Zásahy lidí vyřadily Šumavu z evropských parků. Změna je ale zatím daleko. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Česká chlouba – Národní park Šumava – je drastickými zásahy svých šéfů téměř zničena. Vládu na to v březnu upozornili objednaní odborníci z ciziny a ministr životního prostředí Libor Ambrozek se rozhodl jednat. Slíbil změnu v „hospodářské politice“ parku a ohlásil soutěž na nového ředitele. Neuplynul ani měsíc a všechno je zase jinak: zdá se, že úřadující šéf Ivan Žlábek na svém postu zůstane až do penze.

Rozetnout spor

Spor o to, jak pečovat o národní park, se mezi správou parku a ekologickými organizacemi táhne od nástupu Ivana Žlábka na post šéfa parku, tedy bezmála devět let.

Ochranáři Žlábkovi nikdy neodpustili, že po svém nástupu snížil počet nejchráněnějších – prvních – zón na polovinu a rozdrobil je na¨135 drobných ostrůvků, které je dle odborníků obtížné chránit. Za svého šéfování také rozhodl o zásadní věci – totiž, že do těchto zón, kam běžný návštěvník nesmí vstoupit, vjede těžařská technika a bude kácet stromy napadené kůrovcem (viz rámeček). Za oběť tak padlo více než tři tisíce kubíků stromů z prvních zón. Když pak vyšlo najevo, že dřevo odtud dokonce mizí, upadla správa parku v podezření, že pod rouškou boje s kůrovcem drancuje prales komerční těžbou. S odvoláním na „velmi nedokonalou“ evidenci pokácených stromů případ nikdy neobjasnila ani inspekce životního prostředí, ani policie.

Na nepřehlednost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].