Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

„Do nemocnice jsem přišla po svých a domů jsem odešla o berlích,“ vzpomíná na čtyři roky starou událost dnes pětapadesátiletá Libuše Válová. Stejně jako několik dalších pacientek má po gynekologickém zákroku v Lužické nemocnici v Rumburku navždy poškozené nervy dolních končetin.

Tehdejší ředitel nemocnice Ota Krejčí žádnou chybu na straně svých zaměstnanců nepřipouštěl. Za viníka potíží pacientek lékaři označili přístroj Chiratom 400, kterým se při operaci zastavuje krvácení. Proti tomu se však ihned ohradil ředitel Chirany. „I kdyby měl náš přístroj poruchu, nemohlo by přitom dojít k takovému typu poškození,“ prohlásil před třemi lety.

Totální zmatek pak do věci vnesla speciální ministerská komise, která došla k závěru, že pacientkám neublížili ani lékaři, ani přístroj, ale „operační stres“. Rumburský vyšetřovatel Milan Kastner se tím vším ale překvapivě prokousal, věc neodložil – jak to zde policie často u komplikovaných lékařských případů dělá –, nýbrž dovedl až do konce a dal návrh na podání obžaloby na primářku gynekologie Dagmar Milatovou pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Státní zástupkyně obžalobu skutečně před více než rokem podala. Hlavní líčení však ještě nebylo nařízeno.

Někdejší ředitel Ota Krejčí už nemocnici nevede, dělá dnes ekonomického náměstka rumburské polikliniky. „Že byla podána obžaloba? To víte víc než já. Už se o to nezajímám,“ říká. „Závěr vyšetřování…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].