Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Nenakažte se panikou

Fotografie: Jen klid. Za pár měsíců ohniska SARS vyhasnou. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Jen klid. Za pár měsíců ohniska SARS vyhasnou. Foto ČTK • Autor: Respekt

SARS ohrožuje více než 140 milionů lidí! Záhadná chřipka mění Asii! Čtenáři českých deníků se minulý týden jen těžko mohli ubránit dojmu, že planetu ohrožuje mimořádně zhoubná a nebezpečná pandemie. Realita je však o dost méně dramatická.

Blesková akce

Za to, že se onemocnění SARS (těžký akutní respirační stav) stalo celosvětově známým, vděčí především čínskému lékaři, který se jím nakazil od svých pacientů v provincii Kuang-tung na jihu země a poté odcestoval do Hongkongu. V tamním hotelu Metropole se pak u něj nemoc rozvinula a vzhledem k tomu, že tato zóna je významnou dopravní křižovatkou, rozšířila se poměrně rychle i do několika dalších izolovaných míst v různých částech světa. To však už bohatě stačilo na to, aby onemocnění zaregistrovala média a začala o něm podrobně referovat.

Jejich zájem měl i jeden nepře hlédnutelný pozitivní efekt. Právě díky němu se podařilo zmobilizovat vědecké kapacity i finanční zdroje doslova na celém světě, a původce onemocnění tak byl objeven už pouhých několik týdnů poté, co byla choroba poprvé vágně definována.

Takovou rychlost lze bez nadsázky považovat za jeden z největších úspěchů medicíny počátku 21. století. Jen pro srovnání: na izolaci viru způsobujícího AIDS potřebovali vědci od popisu prvních případů dva roky. Ukazuje se tak, jaké možnosti vědě a medicíně přineslo v posledních dvou desetiletích rozšíření informačních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].