Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Irácká spojka v Londýně

Britský deník Daily Telegraph přinesl výbušnou zprávu: labouristický poslanec a přední odpůrce války v Iráku George Galloway pobíral gáži od Saddáma Husajna v úctyhodné výši více než půl milionu liber ročně. Podílel se prý na prodeji pašované irácké ropy. Převody peněz dokládají dokumenty, které reportér listu našel na bagdádském ministerstvu zahraničí. Osočený poslanec slibuje žalobu pro nactiutrhání, deník však trvá na svém a jeho šéfredaktor řekl, že se na soud „už těší“.

George Galloway sedí v parlamentu od roku 1987 a patří k ultralevičákům. Odmítal privatizaci a jaderné zbraně. Pranýřoval první válku v Zálivu i tažení v Afghánistánu. Jezdil do Bagdádu, kritizoval „západní imperialismus“ a během nynější války vyzval britské vojáky, ať neplní „nelegální“ rozkazy. Kdyby někdo sestavil seznam štváčů proti Americe, Galloway by musel patřit dost vysoko. Lidem kolem Tonyho Blaira už dlouho leze na nervy, jenže za pouhé názory se v demokracii z politických stran nevyhazuje. Navíc se labouristé už několikrát v tomto ohledu spálili, například když vyhnali Kena Livingstona, a ten pak zvítězil ve volbách londýnského starosty.

Případ je teprve v počátcích a informace jsou zatím omezené – nicméně že by si Daily Telegraph vše vymyslel a svou reputaci vsadil na kdesi sesmolené nebo neověřené dokumenty, to se zdá poněkud absurdní. Stejně tak domněnka, že americké síly v Iráku nemají nic jiného na práci než sepisovat lživé texty a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].