Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zatknout Berku nestačí

Tak prudký společenský pád už tu dlouho nebyl. Ještě v pondělí to byl ctihodný ústecký krajský soudce, ve čtvrtek už seděl Jiří Berka ve vazbě, zbaven taláru. To je konec kariéry: nelze si představit, že by tento muž mohl po takové ztrátě pověsti zůstat v justici. Rychlost policejního postupu je v zásadě chvályhodná, nemělo by to však skončit jen u tohoto efektního zatčení.

Doktor Berka nepochybně vyhlašoval některé podezřelé konkurzy: bleskově a přednostně, na základě zfalšovaných dokumentů. Dokonce se zdá, že jen kvůli němu se ostravská Union banka a Zbrojovka Brno stěhovaly přes půl republiky do Ústí. Berkovy pokusy o vysvětlení jsou mlhavé a chabé. Do kruhu důkazů však chybí jeden důležitý dílek – motiv. Proč to soudce dělal? Podplatil ho někdo? Kdo? Právě proto zřejmě soudce sedí ve vazbě: policie doufá, že ho zlomí a přiměje prozradit komplice.

Zatčení je jen začátek, tak významný případ by měl vést k jasnému výroku o vině a trestu. Pokud ale bude česká justice soudit ekonomickou kriminalitu a korupci tak jako minulý týden, může doktor Berka usínat klidně. První případ: od Vrchního soudu odešel definitivně zproštěn viny zkrachovalý továrník Lubomír Soudek. I jeho vina se zdála jasná – ze svěřené pokladny Škody Plzeň si coby její šéf zařídil nízce úročený úvěr 315 milionů pro svou soukromou firmu a nikdy peníze nevrátil. Obhajoba však přesvědčila Vrchní soud, že tím chtěl Škodě pomoci. Druhý případ: kriminalista Jindřich Mládek sice…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].