Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Velký vůz buddhismu proti represi

Fotografie: Foto Lubomír Kotek • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Lubomír Kotek • Autor: Respekt

Vo Van Ai je předseda Vietnamského výboru pro lidská práva, exilový mluvčí Sjednocené buddhistické církve, novinář, historik a básník. Narodil se v roce 1938 ve městě Hue v někdejším Jižním Vietnamu. V roce 1975 jej církev vyslala do ciziny, aby tam propagoval mír a sjednocení pro Vietnam. Po pádu Saigonu ho komunistický režim už nepustil zpět do země. Žije v Paříži. Letos 9. dubna převzal v Praze v zastoupení cenu Homo homini, jíž společnost Člověk v tísni ocenila tři pronásledované činitele vietnamské náboženské opozice.

Buddhističtí mniši Thich Huyen Quang, Thich Quang Do a katolický kněz Nguyen Van Ly obdrželi letošní cenu Homo homini. Co představují v rámci vietnamské opozice?

Dá se říci, že jsou špičkou opozičních proudů v zemi. Jsou známi i ve světě a zvláště oba mniši představují obdobný symbol boje za svobodu pro Vietnam, jako pro Kubu Oswaldo Payá nebo pro Barmu Aung Schan Su Ťij. Oba byli také nominováni na Nobelovu cenu míru.

Existuje ve Vietnamu i nenáboženská opozice?

Někteří reformní komunisté se odvážili vyrukovat s vlastními názory a začali hlásat myšlenku konce komunistického monopolu moci. Hovoří ale prakticky jen za sebe. Naproti tomu buddhismus je ve Vietnamu usazen už dva tisíce let a má tradici v tom smyslu, že se dává k dispozici v rámci boje za svobodu proti okupantům i za rovnoprávnost. Také proto má…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].