Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Strakovka se bouří

Vládní motor se zastavil, a tak se během příštích tří týdnů chystá na důkladnou inventuru. Po osmi měsících u moci stojí koalice před vážným rozhodnutím: má vůbec cenu pokračovat? Odpověď zatím není jednoznačná. Mezi ČSSD a jejími středopravými spojenci evidentně narůstá pnutí kvůli „ideologickým“ tématům jako nájemné, daně nebo sociální dávky. Ještě pořád vládu drží pohromadě ideje, na kterých vznikla: boj s korupcí a vstup do Evropské unie. Proto minulý týden ministři právem slavili podpis historických přístupových smluv z Athén.

obrazek_542.jpeg • Autor: Respekt
obrazek_542.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Prezident a premiér: Ještě jsme se nedohodli - a možná to už nestihneme. Foto: Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Prezident a premiér: Ještě jsme se nedohodli - a možná to už nestihneme. Foto: Králík • Autor: Respekt

Vládní motor se zastavil, a tak se během příštích tří týdnů chystá na důkladnou inventuru. Po osmi měsících u moci stojí koalice před vážným rozhodnutím: má vůbec cenu pokračovat? Odpověď zatím není jednoznačná. Mezi ČSSD a jejími středopravými spojenci evidentně narůstá pnutí kvůli „ideologickým“ tématům jako nájemné, daně nebo sociální dávky. Ještě pořád vládu drží pohromadě ideje, na kterých vznikla: boj s korupcí a vstup do Evropské unie. Proto minulý týden ministři právem slavili podpis historických přístupových smluv z Athén.

Se vstupem do EU ale důležité pojítko zmizí. Athény také ukázaly, že soužití s prezidentem Klausem – který odhodil zdrženlivost a vytáhl proti vládní zahraniční politice – bude obtížnější, než si ministři představovali.

Dálnici ano, reformy ne

Po dusném příšeří opoziční smlouvy, v němž se tak dařilo klientelismu všeho druhu, působila regulérní většinová vláda jako dar z nebe. Notabene když začala rázně likvidovat korupční kšeftíky z éry Miloše Zemana.

Vládní prohlášení však dávalo také jistou naději, že i ČSSD si uvědomuje nutnost zastavit rostoucí dluhy a schodky státního rozpočtu. Stojí v něm například, že „vláda přistoupí k nezbytné racionalizaci mandatorních výdajů“, „vláda bezodkladně zahájí přípravu fiskálně neutrální ekologické daňové reformy“ nebo že „do konce roku 2002 vláda…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].