Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Počítačovému průmyslu hrozí virus a všechny antivirové programy jsou na něj tentokrát krátké. Jde totiž o velice reálnou nákazu: SARS. Oblasti ČLR, odkud se dosud nezvládnutá nemoc šíří, jsou zároveň důležitými centry počítačového průmyslu. V jihovýchodní Asii již několik let probíhá nenápadný přesun výrobních i vývojových kapacit z Tchaj-wanu, Singapuru a Jižní Koreje do Číny, tedy ve směru nižších nákladů. Prim v tomto směru hraje jihovýchodní oblast země, tedy ta, která se nachází v sousedství Hongkongu. Právě do této oblasti se teď nedoporučuje cestovat.

Omezení kontaktů se světem může zkomplikovat obchod s mnoha důležitými komoditami včetně pamětí a LCD displejů. Jejich cena na světových trzích téměř určitě stoupne – pokud se nepodaří dostat nemoc rychle pod kontrolu. Kdyby naopak nastal katastrofický scénář a SARS propukl masově v celém regionu, pak by to byla pro světový počítačový byznys zřejmě největší rána za celou jeho existenci. V tom případě bychom však asi i my měli jiné starosti než ceny počítačů.

•••

Irák čeká další pohroma – po válce na něj Američané chystají CDMA. To není žádná moderní „neletální“ zbraň, ale standard pro mobilní telefonování vyvinutý americkými společnostmi.

Proč zastaralá CDMA? Protože kdyby Irák implementoval GSM, shrábnou zisky ti oškliví Evropané. Good guys nic takového nemohou připustit, argumentuje republikánský kongresman Darrell Issa. „Bude-li se v Iráku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].